Sliter du med søvnløshet? Da bør du gjøre DISSE endringene i kostholdet ditt!

3736

Det finnes dessverre ingen mirakelkur for søvnløshet, men det er del små grep man kan ta for å gi seg selv et så godt utgangspunkt som mulig. Mat og drikke for eksempel, spiller en viktig rolle i kroppens produksjon av ulike hormoner.

Vi har laget en liste over ulike matvarer og drikker som hjelper mot søvnløshet, som forhåpentligvis kan hjelpe deg.

Te
Kamille inneholder apigenin, et stoff som påvirker reseptorer i hjernen som styrer tretthetsfølelsen. Lavendel hjelper deg å slappe av, men det kan også redusere angst. Dette gjør at kamille- og lavendelte er ypperlig hvis du sliter med å sove.


Enkelte typer te inneholder dog koffein, så sørg for at du vet nøyaktig hva du kjøper.

Varm melk
Melk, uansett om den er varm eller ikke, inneholder tryptofan – en aminosyre som kan gjøre at du føler deg søvnig. Innholdet er riktignok ganske lavt, så å drikke melk vil være mest effektivt for de med lave tryptofannivåer i kroppen.


Varm melk gir en mer psykologisk effekt, da det tar mange tilbake til barndommen når de fikk varm melk før sengetid.

Fullkorns frokostblanding
Selv om melk ikke innholder så veldig mye tryptofan, vil karbohydratene i frokostblandingen hjelpe kroppen med å absorbere mer av aminosyren. Karbohydratene i seg selv kan også gjøre deg søvnig.

Kalkunsmørbrød
På samme måte som med frokostblandingen, hjelper karbohydratene i brødet kroppen å absorbere tryptofan fra kalkunen.

Kirsebær
Kirsebær er en av få naturlige kilder til melatonin, et hormon som skilles ut av kroppen når lyset forsvinner og det er på tide å legge seg. Det kan derfor være effektivt å drikke et glass med kirsebærjuice før sengetid.

Linser
Linser inneholder mye magnesium og kalium, som begge bidrar til en god natts søvn. Men for mye magnesium kan forstyrre enkelte medisiner, så snakk med en lege før du begynner å innta tilskudd.

Bananer
Bananer er den perfekte kveldsmaten hvis du sliter med å sove. De inneholder tryptofan, magnesium og kalium – alle tre kjent for å virke avslappende.

Mandler
Mandler inneholder også mye magnesium. Derfor kan mandler, og andre matvarer som inneholder mandler, være hjelpsomme når det gjelder søvnløshet.

Peanøttsmør
Kjeks med peanøtt smør er en smakfull og enkel matbit som hjelper mot søvnløshet. Peanøttsmør inneholder tryptofan og kjeksene inneholder karbohydrater som hjelper kroppen å absorbere det.

Ananas
Enkelte frukter øker kroppens melatoninnivåer, og ananas er høyt opp på den listen. Bananer og appelsiner er også effektive, men ananas er desidert best.

Ost og kjeks
Mer tryptofan? Ja, takk! Ett gram cheddarost inneholder omtrent like mye tryptofan som et gram kalkun. Og med karbohydratene fra kjeksen, tar kroppen opp så mye av stoffet som den klarer!