Får du ikke sove om natten? Da kan disse åtte tingene skje med kroppen din!

3056

Nye undersøkelser rapporterer at vi sover verre enn noensinne. The Great British Sleep Report for eksempel, viser at flertallet av britene bare får 5 til 7 timer søvn per natt.

En tredjedel hevder at de har slitt med søvnløshet i over 5 år, hvorav de fleste oppgir stress som hovedårsaken. Når stress og angstnivåene stiger, blir det stadig vanskeligere å få de anbefalte 8 timene. For mange er søvnløshet og insomni et kronisk problem som påvirker alle aspekter av livet.

Men hvordan påvirker søvnmangel egentlig kroppen?

Økt angst

Når man ikke får nok søvn, øker kroppens produksjon av cortisol (et hormon forbundet med stress). Pulsen øker også. Dette kan føre til økt følelse av nervøsitet og angst, samt forhøyet blodtrykk.

Ettermiddagen blir tung…

På grunn av kroppens cirkadiske rytme er det normalt å føle seg litt tappet for energi på ettermiddagen. Hvis du lider av søvnløshet vil du føle deg langt mer sliten og søvnig, og ha vanskelig for å holde deg våken på ettermiddagen.

…. Eller du føler deg for pigg

Sammenhengen mellom søvnløshet og angst er godt dokumentert, men enkelte kan ende opp med å føle seg overraskende våken istedet for trøtt på dagtid. Dette skjer fordi pulsen øker, samt at kroppen produserer mer adrenalin.

Du blir fort hissig

Hjernen er den delen av kroppen som påvirkes mest av søvnmangel. Forskning viser at mangel på søvn kan gjøre folk langt mer sint og frustrert enn vanlig, og mer utsatt for negative humør. Noen forskere mener at det skyldes økt aktivitet i amygdala, en del av hjernen som spiller en viktig rolle i fremkalling av emosjoner.

Slitne øyne

Det er ikke vanskelig å det på øynene til en person som lider av søvnmangel. Lite søvn medfører ofte mørke sirkler rundt øynene, samt poser under. Årsaken til at de mørke sirklene oppstår er at kroppen går i en såkalt fight-flight respons når den ikke går søvnen den trenger. Da trekkes oksygenet mest til vitale organer istedet for huden. Resultatet blir mørkere, deoksygenert blod som synes godt gjennom den tynne huden under øynene.

Huden din påvirkes

Uttrykket skjønnhetssøvn kom ikke ut av det blå. Søvnmangel kan redusere kvaliteten på huden din. Når du sover, stimuleres celler og vev av veksthormoner. Mangel på søvn kan derfor få huden til å se sliten og tørr ut.

Du blir ekstra sulten

Har du noen gang langt merke til at mangel på søvn kan gjøre deg ekstra sulten? En studie utført i 2012 viste at søvnmangel øker mengden ghrelin i kroppen, også kjent som «sult-hormonet». Ifølge studien føler man seg mer sulten jo mindre søvn man får. En annen studie viste dessuten at usunn hurtigmat ble sett på som mer tilfredsstillende av de som ikke har fått nok søvn.

Din mentale prosess bremser

Søvnmangel er kjent for å ha en kraftig effekt på kognitive egenskaper. Blir man altfor søvnig blir det vanskelig å blant annet konsentrere seg, huske på ting, og lære nye ferdigheter.