Sover du ikke godt gjennom hele natten? Dette kan være årsaken!

3647

Det sies at voksne mennesker trenger minst 7 timer med uforstyrret søvn hver natt for å fungere optimalt, men for mange er det noe som virker umulig. Søvnproblemer er noe som rammer mange, og som på mange måter gjør livet fryktelig tungt.

Det finnes en rekke forskjellige årsaker til at folk ikke får sove. Det kan være alt fra fysiske og psykiske plager, til kosthold, rutiner og vaner.
Her får du en liste over de mest vanlige årsakene til søvnproblemer.

Stress
Mye stress gjør at kroppen begynner å produsere mer av hormonene adrenalin og kortisol. Adrenalinet øker pulsen og kortisol øker blodsukkernivået. Dette gjør at mye stress i hverdagen kan føre til vanskeligheter med å sove.

Skift- og turnusarbeid
Hvis du legger deg og står opp til faste tider hver dag, vil kroppen din tilpasse seg. Men hvis du for eksempel jobber skift eller turnus og har varierende arbeidstider, kan det være vanskelig å få en god natts søvn.

Nyfødt baby
Hvis du nettopp har fått barn, må du rett og slett bare finne deg i at nattesøvnen kommer til å være mangelfull – ihvertfall de første årene. Selv om nyfødte babyer sover mye, sover de ikke i 7 timer i strekk. Det er også vanlig for nybakte foreldre å ikke få sove på grunn av bekymringer om barnet.

Tidsforskjell og jetlag
Overgangen fra sommertid til vintertid kan forstyrre den interne klokken din, slik at det blir vanskeligere å sove. Det samme gjelder når man reiser til et sted som ligger i en annen tidssone.

For mye lys
Lys gjør at kroppen reduserer produksjonen av melatonin. Melatonin er et hormon som er kjent for å fremkalle økt søvnbehov.

Dårlig madrass
Komfort er helt essensielt når det gjelder søvn. Madrassen skal være fast nok til å holde opp kroppen din. En klumpete eller for myk madrass kan forårsake mye ubehag gjennom natten, som fører til dårligere søvnkvalitet.

Allergier
Det er alltid koselig å kose med en hund eller en katt, men hvis du har så mye som et snev av allergi, kommer det til å påvirke pustingen din. Og alle vet vel hvor forferdelig det kan være å sove med tett nese?

Dårlig pute
På samme måte som madrassen, bør du ha en ordentlig god pute hvis du skal sove godt. Hvis puta er for hard, for myk eller for klumpete, vil dette gå utover komforten.

Feil temperatur og luftfuktighet
For tørr luft kan føre til ubehag i halsen. Det kan bli smertefullt å svelge, og gjør det vanskelig å sove gjennom natten. Hvis soverommet er for varmt eller for kaldt vil også det påvirke søvnen negativt.

Medisiner
Ved bruk av enkelte medisiner er søvnløshet en bivirkning. Men medisiner påvirker folk forskjellig.

Distraksjoner
Distraksjoner, som for eksempel mobiltelefoner, nettbrett, PC og TV, kan gjøre det svært vanskelig for hjernen å innstille seg på å sove. I tillegg gjør lyset fra skjermen at kroppen produserer mindre melatonin.

Næring
Hva du spiser har mye å si for hvordan du sover. Mangel på vitaminer og mineraler, spesielt vitamin D, kan påvirke søvnen negativt. Men snakk med legen din før du begynner å ta tilskudd.

Mat rett før leggetid
Det er ingenting galt i å ta seg en lett og sunn snack før leggetid, men hvis du spiser et stort måltid rett før du legger deg kan du få vanskeligheter med å sove. Hold deg unna mat som inneholder mye fett og lite annen næring.

Koffein
Du er sikkert en av mange som drikker en kopp kaffe for å våkne til om morgenen? Da skjønner du sikkert at det ikke er særlig lurt å drikke koffein før man legger seg.

Ubalanse i melatoninnivåene
Kroppen vår produserer melatonin for å gjøre oss trøtte. Hvis du ikke produserer nok melatonin kan det derfor bli vanskelig å sove. Men forhør deg med en lege før du eventuelt begynner å ta melatonintilskudd.

Sliter du fremdeles med søvnproblemer?

Somnax er et kosttilskudd for bedre søvn. Den inneholder en rekke virkestoffer som sammen utgjør et unikt kosttilskudd for deg som plages med søvn og døgnrytme!

Virkestoffene i Somnax har flere fordeler:
Melatonin
Melatonin er et hormon som dannes naturlig i kroppen i forbindelse med søvn og døgnrytme. Det kan bidra til å redusere innsovningstiden og forbedre søvnkvaliteten, og er ikke vanedannende.

Rosenrot
Somnax inneholder også ekstrakt av rosenrot. Rosenrort har tradisjonelt gjennom historien blitt brukt mot stress.

Lavendelolje og sitronmelisseolje
Lavendelolje og sitronmelisse har tradisjonelt blitt brukt i naturmedisin som beroligende, avslappende og søvnfremmende.

B-vitaminer
Somnax inneholder vitamin B1, B2, B3, B5, B6 og B12. Disse har en rekke funksjoner i kroppen, blant annet knyttet til nervesystemet og energiomsetning.

Du kan lese mer om Somnax, og bestille en gratis prøvepakke her >>