8 gode grunner til å spise mer artisjokk

4923

Artisjokk dukker ofte opp i salater, så vel som på ostefylte take away-pizzaer. Men, spørsmålet er, er det sunt? Kort sagt: Ja, veldig sunt! «Artisjokk inneholder vitamin C, vitamin A og jern», sier kostholdsekspert Kim Kirchherr.

Mens mange kostholdseksperter anbefaler å spise rå grønnsaker for å beholde vitamin- og mineralinnholdet, kan du gjøre et unntak når det kommer til artisjokk, sier Nadja Pinnavaia, grunnleggeren av Euphebe Healthcare. Fordi, som hun påpeker, rå artisjokk er ikke særlig godt.

Om du velge å dampe eller koke dem, er artisjokk en god forrett, siderett eller snack som fører med mange gode fordeler.

1. De er fulle av næringsstoffer.

Som Kirchherr nevner ovenfor, er disse små grønnsakene fulle av viktige næringstoffer som vitamin C, vitamin A og jern, «så vel som kalium og antioksidanter», sier hun.

2. De inneholder massevis av protein

I tillegg til sin brede næringsprofil, tilbyr «artisjokk mer protein enn mange andre grønnsaker på 3,5 gram per porsjon», sier Kris Sollid, seniordirektør for næringskommunikasjon ved International Food Information Council Foundation. Bonus: Forskning fra Journal of the American College of Cardiology fant at de som konsumerer en høyere ratio av plantebasert protein i forhold til animalsk avledet protein, har redusert risiko for hjerteinfarkt.

3. Artisjokk inneholder massevis av fiber

Det er ingen hemmelighet at fiber hjelper med fordøyelsen. Det gir også andre langsiktige fordeler som lavere risiko for hjertesykdom. Ifølge Sollid inneholder ca 60 gram artisjokk 7 gram fiber, eller mer enn en fjerdedel av det anbefalte fiberinntaket hos kvinner, og nesten en femtedel hos menn. «Amerikanere spiser bare omtrent halvparten av fibermengden som anbefales på en dag», sier han, så en porsjon med artisjokk kan umulig være dumt, til og med for oss europere!

4. Artisjokk kan styrke tarmen din

Artisjokk er full av inulin, ifølge Sollid, som er en unik form for fiber kjent for å forhindre gastrointestinale problemer som forstoppelse, øke absorpsjonen av mineraler som kalsium, og styrke immunforsvaret. Ifølge en studie fra British Journal of Nutrition, fungerer inulin også som probiotika, som hjelper kroppen med å opprettholde en sunn tarm.

5. Styrker immunforsvaret ditt

Appelsinjuice er ikke det eneste som hindrer deg i å bli smittet av kollegaens forkjølelse. Journal of Agriculture and Food Chemistry rangerer artisjokk høyt oppe på listen over immunforsterkende antioksidant-rike matvarer.

6. Rikt på polyfenoler

Mens vi er inne på et sunt immunsystem; Artisjokk er naturlig rik på polyfenoler, som kan reparere skadede celler som svekker immunforsvaret.
Polyfenoler er en gruppe kjemiske substanser som finnes i planter.

7. Kan hjelpe med allergibehandling

Har vi en diett rik på grønnsaker som artisjokk, er det potensial til å få ned betennelse. Kris Sollid sier at artisjokk er en utmerket kilde til folat, et B-vitamin som forskere har funnet kan være med å redusere betennelse. Det er også viktig hvis man er gravid.

8. Kan bidra til mindre fett på kroppen

Selv om en enkel matvare ikke kan gi deg sommerkroppen, har en fersk studie funnet ut at artisjokk er nyttig hvis man vil opprettholde en sunn kroppsvekt. «En artisjokk har ca 25 kalorier, så det passer godt inn i en diett som har fokus på sunn vektstyring», sier Kirchherr.

Hvis du er nysgjerrig, her er den sunneste måten å tilberede artisjokk:

  1. Finn fram en kasserolle og hell i litt vann og litt sitronjuice.
  2. Tilsett en spiseskje salt og la det koke.
  3. Trim av bladene og legg artisjokken med stilken opp i en «steamer basket» over kasserollen.
  4. Legg på lokk, la artisjokken dampe i 25-30 minutter til den blir mør og bladene på innsiden kan tas ut.

Voilà! Nå har du en sunn snack, forrett eller siderett. Smaker kjempegodt med majones, eller gresk yoghurt hvis du vil være litt sunnere.

Magimax er et helsekostprodukt utviklet for magen som inneholder en unik kombinasjon av ingredienser. Magimax inneholder hyllebær, fennikel ryllik og kalsium. Fennikel kan blant annet lette på luftplager og ryllik kan bidra til fordøyelsen. Kalsium kan bidra til fordøyelsesenzymenes normale funksjon. Så langt har produktet fått fantastiske tilbakemeldinger fra fornøyde kunder.
Prøv selv, akkurat nå gir de ut prøvepakke til halvpris til nye kunder HER.