Oppblåst og uvel i magen? Her er de ni mest vanlige årsakene!

2441

Mange nordmenn plages ofte av oppblåsthet og mageknipe, og vet ikke hva de skal gjøre for å bli kvitt den ubehagelige følelsen. Før man kommer fram til en løsning, må man kartlegge hva oppblåsthet er – og hva som forårsaker det.

«Når noen sier at de føler seg oppblåst, kan det være vanskelig fordi uttrykket «oppblåsthet» er en fellesbetegnelse på en rekke ulike mageproblemer.» forteller Matt Hoffman, professor ved Texas A&M College of Nursing.

Den ubehagelige følelsen kan komme av blant annet en hevelse, overflødig gass i fordøyelsessystemet eller mye væske i kroppen. Årsakene er mange og ulike, og dermed er løsningene også det. Her har vi laget en oversikt over de ni mest vanlige årsakene, som forhåpentligvis kan gjøre hverdagen din litt bedre.

Overspising
Å spise for mye kan fort føre til mye luft i magen, da fordøyelsessystemet må jobbe på spreng for å bryte ned maten. Det resulterer i at det produseres overflødige mengder gass i tarmene, noe som forårsaker oppblåsthet og ubehag.

Matintoleranse
Når man føler seg uvel i magen er det ofte en bivirkning av noe vi har spist eller drukket. Mange har allergier eller intoleranser de ikke vet om selv engang, og dermed kutter de ikke ut de problematiske matvarene fra kostholdet sitt.

For mye stivelse og natrium
Mye natrium i kostholdet gjør at kroppen prøver å holde på så mye væske som mulig, og det forårsaker oppblåsthet. Mye stivelse vil dessuten øke tarmenes produksjon av gasser, som også fører til en dårlig følelse av oppblåsthet.

Ferdigmat
Ferdige måltider på hermetikk eller pose kan være veldig praktiske en gang i blant, men de har ofte et høyt innhold av sodium. Mange av de inneholder også kjemikaliet monosodium glutamate (MSG), som er kjent for å forårsake oppblåsthet.

Å spise for sent
Det finnes en gammel myte som sier at man risikerer å gå opp i vekt hvis man spiser mye rett før man legger seg, men det er ikke nødvendigvis sant. Man går opp i vekt av å innta flere kalorier enn man forbrenner. Men å spise et stort, tungt måltid sent på kvelden kan føre til mageproblemer og oppblåsthet.

Å drikke for mye brus
Det er ikke spesielt vanskelig å tenke seg til hvorfor brus han føre til oppblåsthet. Kullsyren i seg selv skaper mye luft i kroppen, samtidig som den kan stenge eksisterende gasser inne i magen.

Å svelge for mye luft
Hvem hadde trodd at å svelge luft fører til luft i magen? Hvis man drikker med sugerør, spiser for fort, eller tygger tyggegummi, kan man svelge unødvendig mye luft – som blir fanget i magen og tarmene.

Ukjente sykdommer
Enkelte sykdommer kan også føre til oppblåsthet. Hjerte- og lungesykdommer kan for eksempel forårsake overflødige mengder væske i mange. Hvis du mistenker at det ikke er kosthold, stress eller dårlige vaner som gjør at du føler deg oppblåst, bør du undersøke problemet hos en lege.

Medisiner
Noen medisiner har faktisk oppblåsthet som bivirkning, så les godt gjennom informasjonen som står på og i pakken med medisiner du eventuelt tar. Sørg dog for å forhøre deg med legen sin før du slutter å ta medisiner, eller begynner å ta nye produkter mot oppblåstheten.

Anbefalt produkt:

Magimax er et helsekostprodukt utviklet for magen som inneholder en unik kombinasjon av ingredienser.
Magimax inneholder hyllebær, fennikel og ryllik.
Så langt har produktet fått fantastiske tilbakemeldinger fra fornøyde kunder.
Prøv selv, akkurat nå gir de ut prøvepakke til halvpris til nye kunder HER