Sliter du med mange søvnløse netter? Løs problemet med et av disse sju triksene!

1605

Å ikke få sove er noe av det verste som finnes. Man legger hodet ned på puta etter en lang dag og er helt utslitt. Men noe hindrer oss i å sovne.

De aller fleste har nok opplevd å ikke få sove på et eller annet tidspunkt i livet. Men hva kan man gjøre for å løse problemet? Før du drar til legen for å få utskrevet reseptbelagte medisiner, kan du prøve disse tipsene:

Legevendelrot

Legevendelrot er en plante i kaprifolfamilien som er kjent for sine beroligende og søvnfremmende effekter. Lag deg en kopp legevendelrot-te før du legger deg, eller ta det som kosttilskudd i form av kapsler.

Skru ned temperaturen

Hvis du kan redusere temperaturen på soverommet ditt, er det absolutt verdt et forsøk. Studier har vist at en romtemperatur på rundt 15-17 grader er optimalt for søvn.

Ikke sitt hjemme hele dagen

Studier har faktisk vist at sollys på morgenen og dagtid kan gjøre det enklere å sovne når kvelden kommer. Så hvis du sitter inne hele dagen og har problemer med å sove, kan dette være årsaken.

Organiser tankene dine

Mange blir liggende våken om natten fordi de grubler og tenker over alt mulig rart. Lag deg en liste over bekymringene dine før du legger deg, og begynn å planlegge hvordan du skal takle de. Du trenger ikke å løse problemene der og da, men hvis du organiserer tankene og bekymringene dine litt, så blir det mye enklere å koble av når man først legger seg.

Stå opp!

Ikke bli liggende for lenge hvis du ikke får sove. Hvis du fortsatt ikke har sovnet etter 20 minutter, kan det lønne seg å stå opp og gjøre noe annet i et lite øyeblikk. Men sørg for at du holder deg unna mobiltelefon, datamaskin, nettbrett og andre lyskilder som kan gjøre det vanskelig å sovne.

4-7-8 pusting

4-7-8 pusting er en pusteteknikk som virker beroligende og avslappende. Teknikken går ut på at man puster inn gjennom nesen med munnen lukket, mens man teller til fire. Så holder man pusten mens man teller til syv, og puster rolig ut gjennom munnen mens man teller til åtte. Teknikken skal blant annet redusere stress og gjøre det enklere å sovne.

Melatonin – Søvnhormonet

Melatonin blir også kalt søvnhormonet og spiller en vitkig rolle for søvnkvaliteten vår. Melatonin skilles ut i epifysen, en struktur dypt inne i hjernen. Utskillingen starter når mørket kommer frem og er på sitt høyeste midt på natten. På dagtid kan man nesten ikke påvise melatonin hos mennesker siden nivået synker kraftig ved skarpt lys gjennom øyet. 
Melatonin har blitt brukt som behandling for søvn- og døgnrytmeforstyrrelser i lengre tid og var inntil 2020 reseptbelagt.
Nå kan det fåes i kosttilskudd – som Somnax!

Somnax inneholder også:

Rosenrot
Rosenrort blir ofte brukt mot stress.

Lavendelolje og sitronmelisseolje
Lavendelolje og sitronmelisse har tradisjonelt blitt brukt i naturmedisin som beroligende, avslappende og søvnfremmende.

B-vitaminer
Somnax inneholder vitamin B1, B2, B3, B5, B6 og B12. Disse har en rekke funksjoner i kroppen, blant annet knyttet til nervesystemet og energiomsetning.

Du kan lese mer om Somnax, og bestille en gratis prøvepakke her >>