Kaffeprisen stiger kraftig!

963

Kaffeprisene har steget kraftig i det siste.
Dette kommer blant annet av frost som ødela avlinger i Brasil, som er verdens største kaffeprodusent.

Prisen på arabica-kaffebønner, som er en av Brasils største eksportvarer, har steget med 60 prosent siden januar og ligger nå på det høyeste nivået siden 2014.

Prisen på robustabønner, som i hovedsak blir dyrket i Asia og regnes for å ha lavere kvalitet, men har hittil i år steget med 40 prosent.

Analytikeren Carlos Mera i Rabobank forklarer at det kan være flere grunner til at kaffeprisen har steget slik den har gjort nå.
Foruten tørke og frost i Brasil, viser han til politisk uro i Colombia, som er verdens tredje største kaffeeksportør. Frakt prisene har også skutt i været som følge av koronapandemien.
I tillegg til dette har etterspørselen etter kaffe økt i takt med at koronastengte land har åpnet opp igjen, og folk har kunnet gå på kafé igjen, sier Mera.

Kunstig lav

Økonomen Philippe Chalmin påpeker at prisen på kaffe lenge har vært kunstig lav, og det samme sier Valeria Rodriguez i merkeordningen Max Havelaar.
De siste fire-fem årene har de fleste kaffeprodusentene drevet med tap, opplyser Rodriguez.

Ola Brattås som er import- og brennerisjef i kaffekjeden Kaffebrenneriet sier til E24, at dette er en skikkelig gladsak.

– Kaffeprisen har lenge vært kunstig lav. Mange bønder taper nesten penger på å dyrke den fram.
Det at prisen nå stiger er for veldig mange kaffebønder en veldig positiv ting.

Kaffebrenneriet kjøper ikke kaffe på børsen, men direkte fra bøndene.

– Vi betaler allerede mye mer for vår kaffe enn markedsprisen, så det påvirker ikke oss. Det er mer positivt at folk får øynene opp for hva kaffen egentlig koster. Jeg unner folk en billig kopp kaffe, men den burde vært dyrere hvis den skulle vært bærekraftig, sier Brattås.

Merker prisøkningen i mindre grad

Selv om kaffebønner nå omsettes for høye priser, kommer forbrukerne først til å merke prisoppgangen om ca tre til ni måneder.
Analytikeren Carlos Mera tror prisoppgangen for forbrukerne vil bli mye mer moderat.
Én kilo råkaffe koster nå rundt 36 kroner, mens den for ett år siden kostet rundt 18 kroner.
Det var det laveste prisnivået på 15 år.

– Det har vært ganske mye økning i prisene de siste 5–7 månedene.
Administrerende direktør Ulf Stensland i kaffebrenneriet Löfbergs sier til E24 at flere signaler i markedet kan tilsi at kaffeprisene kan stige ytterligere.

Les også: Nordmenn får i seg for mye koffein
Les også: Kakao kan være en kilde til vitamin D

LaxPro er et kosttilskudd bestående av hydrolysert fiskeprotein og vitamin D3.
Kroppen trenger D-vitamin blant annet for å kunne ta opp kalsium og styrke beinveksten. Norske myndigheter anbefaler at man tar et tilskudd av vitamin D daglig. Et økt fiskeinntak er også anbefalt.
Med LaxPro får du begge deler!

Du kan lese mer om LaxPro, og bestille en prøvepakke gratis her >>