6 helsefordeler med magnesium!

2647

Magnesium er et ekstremt viktig mineral, som deltar i mange nødvendige prosesser i kroppen. I følge en studie er det likevel nærmere 25 prosent av alle voksne mennesker i Norge som har for lite magnesium i kroppen, med et daglig inntak lavere enn det som er anbefalt.

Hva er magnesium?

 • Magnesium er et mineral med forkortelsen Mg.
 • Dette mineralet produseres ikke i kroppen, og må derfor tilføres.
 • Vi har ca 25 gram med magnesium i kroppen, men halvparten av dette er i skjelettet.
 • Siden kroppen ikke produserer magnesium selv, er det svært viktig at vi tilfører dette via kostholdet og via tilskudd.

Her er noen gode kilder til magnesium:

 • Grønne grønnsaker
 • Meieriprodukter
 • Kjøtt, fisk og skalldyr
 • Bananer
 • Mørk sjokolade
 • Chiafrø
 • Havregryn

Dessverre har det seg slik at vi spiser mer mat som kommer langveisfra noe som gjør at den må raffineres og foredles for lang holdbarhet. Dette fører til at mange matvarer er blitt næringsfattige, og inntak av vitaminer og mineraler har blitt drastisk redusert over flere år.

På grunn av dette er derfor ikke lett å finne ut om man trenger ekstra tilskudd av magnesium, for symptomene på mangel kan ofte være litt diffuse.
Det vi vet er at lave verdier kan gi oss helseproblemer over tid, som for eksempel økt muskelkramper og økt risiko for diabetes.

Hvordan kan du vite om du mangler magnesium?

Hos legen måles magnesium (og andre mineraler) i serum blod. Siden kroppen har høy prioritet på å ha nok magnesium i blodet, vil en serum blodprøve sjelden vise lave nivåer av magnesium.
En prøve tatt i røde blodceller (intracellulært) vil ofte gi en bedre indikasjon på magnesiumstatusen i cellene og kroppen din. Derfor er det anbefalt å ta en magnesium RBC prøve i stedet.

Helsefordelene med magnesium

Magnesium er et av flere mineraler som spiller en stor rolle i å holde kroppen, hjerte- og muskelfunksjonene dine friske. 

1. Magnesium styrker skjelettet 

Magnesium er en svært viktig byggekloss i skjelettet vårt. Ved for lave verdier av dette mineralet over tid kan det dessverre bidra til beinskjørhet eller leddgikt. Dette kan selvfølgelig forekomme selv om kroppen har fått i seg nok magnesium – men daglig inntak av riktig mengde magnesium vil bedra til å minske sjansen for disse diagnosene.

Magnesium hjelper også til med å holde knoklene friske, i tillegg til at tennene opprettholdes. Spesielt kvinner blir oppfordret til å ta kosttilskudd med magnesium, for å motarbeide beinskjørhet, ettersom kvinner er mer utsatt for det enn menn.

2. Viktig for at muskler skal fungere normalt  

Magnesium inngår i over 300 enzymer i kroppen, og er nødvendig for en normal funksjon av musklene i de ulike muskelgruppene.
Kroppen har rett og slett et fundamentalt behov for magnesium for at musklene i det hele tatt skal fungere slik de skal.

Magnesium er også viktig for kroppens kalsiumhåndtering.
Kalsium strømmer kontinuerlig inn i cellene våre for å avgi elektroner til nervesignaltransport. Magnesium vil deretter lede kalsium ut av cellene igjen. Uten tilstrekkelig magnesium vil kalsium hope seg opp inne i cellene og gjøre dem forkalket. Flere forskere mener dette er en direkte årsak til inflammasjon, eller såkalte stille betennelser, inne i cellene.

Kalsium er viktig for normal muskelfunksjon. Overskudd av kalsium, og samtidig mangel på magnesium kan derfor føre til kramper.

3. Bidrar til å redusere for høyt blodtrykk

I følge flere studier kan det å få i seg nok magnesium være en motvirkende faktor i sammenheng med høyt blodtrykk. Magnesium kan hjelpe til med å sette en stopper for hjerte-relaterte plager som for eksempel uregelmessig hjerterytme og blodpropp.
Hjertet er den viktigste muskelen i kroppen. Som nevnt tidligere er magnesium ekstremt viktig for normal funksjon av kroppens muskler, også hjertet. Gjør derfor magnesium til din hjertesak.

4. Motarbeider trøtthet 

Det er bevist gjennom diverse studier at mangel på magnesium kan føre til generell trøtthet og slapphet. Da opplever man å være trøtt og sliten – selv når man egentlig burde være godt utvilt.
Dette er faktisk et av hoved-symptomene på at man har magnesiummangel.


5. Viktig for essensielle prosesser i kroppen

Stoffskiftet (som også kalles metabolisme), er den viktigste prosessen kroppen foretar seg. Stoffskifte er en samling av komplett nødvendige kjemiske reaksjoner som skjer i cellene våre, for at vi skal fungere.

Mennesker som får feil ved metabolismen sin opplever alle slags symptomer. Noen av disse er manglede energi, heshet, økt vekt, nedsatt sexlyst, smerter i muskler og ledd, problemer med å få sove og problemer med å holde konsentrasjon. Man kan også oppleve å være mer sensitiv for lyd og støy enn det man vanligvis er. Magnesium vil være nødvendig for at kroppens stoffskifte skal fungere som normalt.

6. Elektrolyttbalansen

Elektrolyttbalansen omhandler nivåene på stoffer som regulerer væskebalanse i blod, i tillegg til trykket i blodet, og kan derfor også kobles opp mot høyt blodtrykk.

Nok magnesium i kroppen vil hjelpe til med å opprettholde elektrolyttbalansen. Alvorlige elektrolyttforstyrrelser kan være farlig, men forstyrrelser i seg selv er helt vanlig.
Har du noen gang vært fyllesyk? Mye av grunnen til at du føler deg slik du gjør, er fordi det er forstyrrelser i elektrolyttbalansen.

Så hvor mye magnesium trenger vi egentlig?


Hvor mye magnesium en person har behov for varierer ved alder og kjønn, og til grad hvilken livsstil vi lever.

Tabellen nedenfor viser tilstrekkelig inntak av magnesium for voksne, spedbarn og barn.

AlderMennKvinner
Fødsel til 6 måneder30 mg30 mg
7–12 måneder75 mg75 mg
1–3 år80 mg80 mg
4–8 år130 mg130 mg
9–13 år240 mg240 mg
14–18 år410 mg360 mg
19–30 år400 mg310 mg
31–50 år420 mg320 mg
51+ år420 mg320 mg

Behovet for kvinner øker dersom kvinnen er gravid. Da kan det være behov for alt fra 300 til 400mg om dagen for å opprettholde alle kroppens funksjoner til å fungere normalt. Det samme gjelder etter fødsel, når kvinnen ammer.

Et høyt inntak av alkohol kan føre til magnesiummangel. Alkoholen fører til forstyrrelser på elektrolyttbalansen, og fyllesyke.
Et høyt inntak av koffein kan ha samme effekt på magnesiuminnholdet i kroppen vår.

Mennesker som har diabetes har også ofte problemer med å opprettholde riktig nivå av magnesium, ettersom sykdommen øker urinproduksjonen og bruker magnesium i denne prosessen.

Ta kosttilskudd, hvis det er nødvendig 

Det er altså en ganske stor sjanse for at akkurat du har magnesiummangel. Det første du kan gjøre er å ta en titt på kostholdet ditt. Hvis kostholdet er sunt og friskt, men magnesiummangel fortsatt er et problem, kan kosttilskudd være en løsning.

Produkt med magnesium:

Senior+

Senior+ er et kosttilskudd som inneholder naturlige virkestoffer, og viktige vitaminer og mineraler du trenger for å holde kroppen frisk. Kombinasjonen av virkestoffene i Senior+ er unik og bidrar til en rekke funksjoner i kroppen; energinivå, ledd, syn, immunforsvar og nervesystem med mer.

Du kan lese mer om Senior+ her >>