10 gode grunner for å ha hund

5318

Før du anskaffer deg hund er det mange ting du bør tenke over. En hund vil forandre livet ditt på veldig mange måter. Vi vet at de kan gi deg ubetinget kjærlighet, vise deg hvordan du kan tilgi og glemme, og lære deg ansvar og empati. Imidlertid kan det også oppstå noen ulemper, som er lurt å tenke over før man anskaffer seg en hund. De kan for eksempel være til stor ulempe når du skal reise på ferie. De kan forårsake en rekke andre problemer, fra lukt og søl i huset, til bjeffing og ødeleggelse av gjenstander, og hvis de blir syke eller skadet kan det koste deg dyrt med et veterinærbesøk.

I følge studier veier heldigvis fordelene mer enn ulempene, selv om det finnes gode argumenter både for og imot. Men hunder gjør så mye mer enn å gjøre livet vårt bedre følelsesmessig, bant annet dette:

1) Mer fysisk aktivitet

En hund bidrar til mer fysisk aktivitet i hverdagen. Hunden oppmuntrer deg, og gjør det lettere å komme seg opp av sofaen og ut på tur. De gjør den daglige mosjonen lettere, og det er hyggelig å tilbringe litt kvalitetstid med den firbeinte ved å gå en tur sammen.

2) De hjelper deg med å bli mer ansvarlig

Hundeeierskap er ikke det samme som foreldreskap, men det kommer fortsatt med mye ansvar. Hunder må mates, ryddes opp etter, og trenger mye kjærlighet og oppmerksomhet! De er avhengige av at du tar vare på dem, noe som kan bidra til gode vaner. Å ha hund kan altså bidra til å lære deg hvordan du kan ta vare på andre og øke empatien din.

3) Minker angst og depresjon

Det er en grunn til at servicehunder ofte blir brakt til sykehjem eller sykehus. Å ha en hund rundt seg kan bidra til å lindre symptomer på angst og depresjon, og kan til og med gjøre deg lykkeligere! Det er altså en utmerket måte for å bedre mental helse og redusere følelsen av ensomhet.

4) Du blir mer strukturert

Har du hund i hus er sjansen stor for at du har en mer regulert timeplan, som igjen kan bidra til å lage sunne vaner i hverdagen. Hunden trenger tur blant annet på morgenen, noe som betyr at du må stå opp tidligere. Får du ekstra tid på morgenen kan du lage deg en sunn frokost, eller kanskje du rekker en raskt treningsøkt?

I tillegg har ofte hunder en tendens til å spise regelmessig. Du kan til og med oppleve at de tigger om mat på samme tid på dagen, da de vet at det er klart for neste måltid. Dette kan hjelpe deg med å få en bedre spiseplan selv, ved å lage et sunt måltid for deg selv også! Som vi vet trenger hunder daglig mosjon, noe som er en god vane for både deg og din firbeinte venn.

5) En hund styrker helsen

Barn som helt fra de er små vokser opp i et hjem med hund, utvikler i langt mindre grad astma og allergier enn barn som vokser opp i hjem uten hund.
Dette kan vitenskapen gi en forklaring på:

En studie av mus ved University of California San Francisco viser at eksponering for støv fra et hus der det bor en eller flere hunder, medfører forandringer i bakteriekulturen i mage-tarm hos mus.
Spesifikt utviklet musene en større mengde bakterier som er vitale i beskyttelsen av luftveiene mot allergener og luftveisinfeksjoner.

I tillegg til dette har forskere fra universitetet i Uppsala funnet en sammenhengen mellom det å eie en hund og forekomsten av hjerte- og karsykdommer. Studien viser at hundeeiere har lavere risiko for å dø av hjertesykdommer enn folk som ikke har hund.

6) Blir mer hjemme

Selv om det å komme seg ut og sosialisere seg er en superviktig del av generell velvære, er det også viktig å være hjemme med familien eller å være hjemme for å finne tid til å hvile og slappe av. Når du har hund, vil du mest sannsynlig være mer hjemme, siden du ikke kan forlate hunden hele dagen og natten. Dette vil hjelpe deg til å slappe mer av, og i tillegg kan du også spare mer penger ved å ikke gå ut så mye. Det er en vinn-vinn situasjon.

7) Du smiler mer

La oss innse det, hunder har en god evne til å få deg i godt humør og smile mer. De elsker deg betingelsesløst, og er like ivrige hver gang du går inn døra. Et smil bidrar ofte til at vi føler oss gladere og kroppen blir mer avslappet! Latter er noen ganger den beste medisinen, så å ha en hund kan til syvende og sist gjøre deg lykkeligere.

8) Reduserer ulike kroppslige problemer

Ifølge en forsker ved University of Pennsylvania, kan hunder redusere problemer som hodepine, søvnløshet, nervøsitet, trøtthet og fordøyelsesproblemer.

9) Du blir sunnere

Å ha hund i hus vil bidra til mer trening, mer tid utendørs, mer hvile og mindre stress. Dette vil igjen støtte og styrke et sterkt og sunt immunforsvar og holde seg frisk hele året. Nyt derfor dagene og hvert øyeblikk sammen med din hund.

10) Du lever mer i øyeblikket/ i nuet

Hunder er ikke som mennesker som fokuserer på fortid, nåtid eller fremtid. De er skapninger som lever i øyeblikket, noe mange av oss kan lære av. Å være tilstede og leve her og nå vil i stor grad redusere følelsen av stress og angst. Ta deg tid til å tenke på hvordan hunden din oppfatter livet, og hva som skjer rundt dem. Dette kan hjelpe deg med å fokusere på det som skjer her og nå, og blant annet redusere følelsen av angst ved å tvinge deg selv til å ikke tenke for mye.
Ta alltid dag for dag eller til og med øyeblikk for øyeblikk.

Hunder er fantastiske, og hvis vi virkelig tar oss tid til å stoppe opp og tenke på hva hunder har å tilby oss mennesker, kan vi alle ha stor nytte av deres tilstedeværelse i livet. Hvis du allerede har en hund, kan du være vel vitende om at han/hun mest sannsynlig allerede har forandret livet ditt på mange måter. Har du ikke hund, men vurderer å anskaffe deg en? Sørg for at du er godt forberedt på ansvaret, og gjør deg klar til å ha et lykkeligere og sunnere liv.

Konklusjon: Det er sunt å ha hund! Det er bra for både kropp og sjel!

Senior+ er et kosttilskudd som inneholder naturlige virkestoffer, og viktige vitaminer og mineraler du trenger for å holde kroppen frisk. Kombinasjonen av virkestoffene i Senior+ er unik og bidrar til en rekke funksjoner i kroppen; energinivå, ledd, syn, immunforsvar og nervesystem med mer.

Du kan lese mer om Senior+ her >>