8 effekter Bacopa har på kroppen vår – Og derfor bør alle over 50 ta det som tilskudd!

4409

Bacopa også kalt Brahmi er en liten krypende plante som kan bli ca 50 cm høy. Planten er vanligvis funnet voksende i India. Den trives i myrer og ved tjern, og vokser tett i tett. Bacopa er preget av saftige blader og små hvite blomster som har fire eller fem kronblad. Det er fra disse saftige bladene Bacopa ekstraktet blir hentet fra. Ekstraktet besitter medisinske egenskaper og brukes til å behandle en rekke psykiske og fysiske forhold.

Medisinsk forskning har vist mange potensielle bacopa fordeler, spesielt når det kommer til hjernen og hjernens funksjon. Ekstraktet kan også tilby noen fordeler for hjerte og generell helse. Her skal vi gå gjennom noen av de viktigste fordelene med bacopa:

Bedrer hukommelsen

Bacopa urten kan bidra til å forbedre hukommelsen, redusere stress og øke evnen til å multitaske. Resultatet av en studie publisert i Phytotherapy Research viser at deltakere som tok bacopa viste forbedring på hukommelsestestene og viste lavere nivåer av stress i forhold til de deltakerne som fikk placebo.

I en annen studie publisert i Journal of Ethnopharmacology, fant forskerne ut at bacopa var særlig effektiv i å forbedre hastigheten på oppmerksomhet. Det viste seg at de som tok bacopa viste økt anerkjennelse og var i stand til å reagere raskere enn de som tok placebo.

Ytterligere forskning viser at bacopa er effektiv i å forbedre både hukommelse og minnet vårt. En klinisk studie utført av Steven Roodenrys, med tittelen Kroniske Effekter av Brahmi, viste at bacopa brukere betydelig forbedret hukommelsen og oppbevaring av ny informasjon.

Reduserer stress

Laboratorie studier og dyrestudier viser at bacopa kan bidra til å redusere stress og begrense effekten av angst. Forskere jobber fortsatt med detaljer om hvordan bacopa påvirker det menneskelige sinn. Men selv om mer forskning er nødvendig, er det betydelige bevis for dens effekt på nervesystemet og at urten øker serotoninnivået, som fremmer avslapning og lindrer stress.

Nyttig ved ADD og ADHD

Det er påvist at denne planten kan være til stor hjelp for mange barn, da den er et utmerket tonikum å ta med i urteblandinger for barn med diagnosene ADD (attention deficit disorder) og ADHD (attention deficit hyperactivity disorder). Disse nevrologiske tilstandene kan forårsake vansker med konsentrasjon og læring på grunn av indre uro. Noen undersøkelser viser at bacopa kan bidra til å redusere disse symptomene ved å forbedre oppmerksomheten.

I en studie gjennomført i India gav forskere 31 barn med ADHD i alderen 6-12 år, 225 milligram bacopa ekstrakt hver dag i seks måneder. Ved avslutningen av studien fant forskerne ut at 93% av deltakerne hadde en nedgang i rastløshet, og selvbeherskelsen var forbedret i 83% av gruppen. I tillegg var lærevansker og impulsivitet gått drastisk ned.

I en større studie viste resultatene at også lavere doser av bacopa — 125 milligram gir fordeler for ADHD. Studien besto av 120 barn med ADHD, der 80 av dem tok bacopa og 40 av dem fikk placebo. Forskerne fant ut at deltakere som tok bacopa viste dramatiske forbedringer i oppmerksomhet og kognitiv ytelse.

Betennelseshemmende virkning

Urten har også en betennelseshemmende virkning. En studie antyder at bacopa er like effektiv som standard ikke-steroide betennelseshemmende medisiner (NSAID), men uten å gi de mageproblemene som er vanlige ved bruk av NSAID. Bacopa stimulerer også produksjonen av skjoldkjertelhormoner, noe som kan være av verdi ved lavt stoffskifte.

Antioksidant

Bacopa inneholder høye nivåer av antioksidanter. Antioksidanter beskytter mot og reverserer celleskader forårsaket av reaktive oksygenmolekyler, kjent som frie radikaler. Hvis kroppen har tilstrekkelig med antioksidanter reduseres risikoen for bl.a. hjertesykdommer, alzheimers og kreft.

Studier av bacopa viser at urten kan bidra mot hukommelsestap. De aktive ingrediensene i bacopa bidrar til å forhindre skade av frie radikaler i fett molekyler. Dyrestudier har også vist at bacopa bidrar til å redusere demens i rotter, selv om disse resultatene ikke har blitt kopiert i menneskelige prøvelser.

Angst og andre psykiske lidelser

I India brukes bacopa hovedsakelig ved plager som nevralgi, epilepsi og psykiske lidelser. Bacopa kan framvise en kraftig antidepressiv effekt, og en betydelig betennelsesdempende og smertestillende virkning. Bacopa har også en kraftig beskyttende effekt mot giftvirkningen av opiater på viktige organer som hjernen, nyrene og hjertet. I en indisk studie tok 35 personer som led av alvorlig angst store doser av urten (12 g om dagen), og etter to uker var de betydelig mindre engstelige.

Epilepsi og luftveisplager

Tradisjonelle ayurvediske leger bruker bacopa til behandling av epileptiske anfall. Dyrestudier viser at bacopa har krampeløsende virkning, men bare i svært høye doser. I andre dyrestudier har bacopa vist seg å kunne åpne luftveiene inn til lungene og således virke som et bronkieavslappende middel. Av den grunn kan urten være til hjelp ved hoste, forkjølelse, halsbetennelse med heshet, bronkitt og astma. 

Fordøyelsessystemet

Bacopa kan virke som et beroligende middel på magen. Pilotstudier antyder at bacopa har en avslappende virkning på fordøyelseskanalen og kan være til nytte ved dårlig fordøyelse, luftplager, lette forstoppelser, stressrelatert diaré og irritabel tarm syndrom.

Bivirkninger/kontraindikasjoner ved bruk

Bacopa er en trygg og effektiv urt å bruke, og den inneholder ingen avhengighetsskapende stoffer. Det er ingen rapporter om kontraindikasjoner eller bivirkninger når bacopa brukes forskriftsmessig og urten har vært brukt trygt i ayurvedisk medisin i over tusen år. Gravide og ammende bør imidlertid ikke bruke bacopa og man skal heller ikke gi bacopa til barn under 2 år.

Produkt med Bacopa ekstrakt:

Senior+

Senior+ er et kosttilskudd som inneholder naturlige virkestoffer, og viktige vitaminer og mineraler du trenger for å holde kroppen frisk. Kombinasjonen av virkestoffene i Senior+ er unik og bidrar til en rekke funksjoner i kroppen; energinivå, ledd, syn, immunforsvar og nervesystem med mer.

Du kan lese mer om Senior+ her >>