5 tips for vektnedgang!

2683

Er du litt overvektig og ønsker å gå ned i vekt? Det trenger ikke være så komplisert å miste de ekstra kiloene. Her er noen enkle råd for å gå ned i vekt:

1. Knekkebrøddietten

Dette er en metode for å kickstarte din vektnedgang. Knekkebrøddietten er en lavkaloridiett der det handler om å innta lite energi (ca 1000 kcal) per dag. For mange blir det enklere å klare dette hvis man spiser grove knekkebrød med magert pålegg, til flere av dagens måltider. Du kan også spise godt med grønnsaker, samt frukt og bær – i tillegg til annen sunn mat, som fisk, kylling, magre meieriprodukter og fiber. Det viktigste er at det blir i mindre mengder enn det man ellers er vant til. Hovedpoenget med denne dietten å ha et lavt kaloriinntak per dag og man kan oppleve å gå ned 10-12 kilo på 12 uker.

Forskning tyder på at det å gå raskt og mye ned i vekt de første månedene av en livsstilsendringsprosess, kan ha bedre langtidsresultater enn de som har en mer gradvis vektreduksjon.

2. Få nok søvn og hvile

Nok hvile i form av søvn er viktig for å kunne gå ned i vekt og for å få en god hormonbalanse.

  • Lengre søvn gir mindre anledning til å spise og gir redusert sukkerinntak.
  • For lite søvn påvirker hormoner som stimulerer til overspising og gir en opplevelse av å være sulten.
  • Søvn ser ut til å opprettholde muskelmassen ved vektnedgang noe som gjør at hvileforbrenningen forblir høyere og letter fortsatt vektnedgang.

Opptimal søvnlengde for voksne er rundt 7,5-8 timer.

3. Ta kosttilskudd med fiskeproteiner

Studier gjort hos NIFES (Nasjonalt Institutt for ernærings- og sjømatforskning) viser at hydrolysert lakseprotein kan hjelpe til å øke forbrenningen, slik at mindre av energien går til lagringsfett. At proteinet er hydrolysert vil si at det er brutt ned i mindre biter.

Fiskeproteinet vil gå løs på det farlige magefettet, og fører til en reduksjon av triglyserid i blodet som igjen reduserer faren for hjerte- og karsykdommer. Måten fiskeproteinet er spaltet på og innholdet av aminosyrer gjør at kroppen tolker proteinet som «ferdigfordøyd». Det tar derfor kort tid fra man inntar kapselen til opptak, noe som er ypperlig for dem som er opptatt av vektnedgang, muskelvekst og trening.

Via flere studier har man funnet ut at personer som spiser fiskeprotein fra laks får økt sukkertoleranse og kolesterolverdiene stabiliserer seg. Fiskeproteinet vil også bidra til å redusere fettmengden i kroppen og muskelmassen vil øke. Og dette skjer bare ved å ta et kosttilskudd i tillegg til ditt vanlige matinntak.

Anbefalt produkt med fiskeprotein:
– HydroProt

HydroProt består av 94% hydrolyserte fiskeproteiner.
Proteinet i Hydroprot er hydrolysert, noe som betyr at det taes mer effektivt og raskere opp av kroppen enn om du spiser vanlig fisk.

Du kan lese mer om Hydroprot her >>

4. Fysisk aktivitet og trening

Ved jevnlig fysisk aktivtet vil man få mer energi og overskudd i hverdagen. Det vil virke positivt på den psykiske helsen og ha en rekke fordeler for den fysiske helsen. Når du beveger deg mer øker også forbrenningen din. Du får større muskelmasse, og kan spise mer uten å legge på deg. Den daglige treningen er den viktigste og dette kan gjøres ved noen enkle endringer:

  • Velge trappa i stedet for heisen.
  • Gå eller sykle i stedet for å kjøre eller ta kollektiv transport.
  • Hoppe av bussen et stopp før man egentlig skal av, eller parkere litt lengre unna inngangsdøra til hjemmet, jobb eller kjøpesenteret.
  • Gå en tur hver dag eller noen dager i uken.

Hvis du ønsker å bygge litt muskler eller øke kondisjonen, bør du trene regelmessig ca 2-3 treningsøkter i uken som er en fin start.

5. Drikk mye væske

For at både fordøyelse og næringsopptak skal fungere optimalt er det nødvendig å drikke ca 2-2,5 liter vann per dag. Har du et fysisk arbeid til daglig og samtidig øker treningsintensiteten, er det veldig viktig å tilpasse væskeinntaket til de endringene du gjør. Reduser inntak av alkohol til et minimum.