Spiser du havregryn hver dag, skjer dette med kroppen din!

12849

Frokost forsyner kroppen med en viktig del av dagens totale inntak av næringsstoffer og er derfor et svært viktig måltid. Ved å spise en sunn og god frokost vil glukosenivået i kroppen stige og vi får økt vitamin- og mineralnivåene. Dette gir oss energi til å starte på dagens aktiviteter med godt humør og en positiv innstilling.

Her er 10 gode grunner til å velge havregryn til frokost:

1. Forebygger kreft

Flere studier fra USA viser at havregryn inneholder phytokjemikalier som reduserer risikoen for bryst og tarmkreft med 10 prosent.

2. Stabiliserer blodsukkeret

Havregryn inneholder betaglukaner som senker forhøyede kolesterolnivåer og stabiliserer blodsukker- og insulinnivåer. Dette er derfor spesielt bra for diabetikere som trenger å være ekstra påpasselige med blodsukkernivåene sine.

3. Energi

Havregryn inneholder langsomme karbohydrater som gir deg et jevnt energinivå i mange timer, og passer derfor perfekt om morgenen før jobb eller skole. Det øker konsentrasjonsevnen og gjør det lettere å prestere i læringsprosessen.

4. Protein

Protein er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av celler, vev og produksjon av hormoner og enzymer. Protein er nødvendig for vekst og reparasjon, og fungerer som en energikilde til kroppen vår. Ca. 8 spiseskjeer havregryn inneholder rundt 15 prosent av ditt daglige proteinbehov.

5. Vektnedgang

Ved å spise havregryn på tom mage (altså til frokost), kan det bidra til å gå ned i vekt. Dette skyldes blant annet at du opplever metthetsfølelse lengre. Begynner du dagen riktig med en god frokost, er det også lettere å velge riktig resten av dagen. Da kommer du inn i en god måltidsrytme, og dette kan være med på å bidra til å øke forbrenningen. 

6. Fordøyelsen

Havregryn er rik på fiber som gjør deg mett og forhindrer forstoppelse. Det anbefales at man spiser ca. 25-35 gram fiber hver dag, og en porsjon havregrøt utgjør ca. 1/5 av dette behovet.

7. Hjerte- og karsykdommer

De som spiser havregryn hver morgen har ifølge en studie fra Harvard University 9 prosent mindre risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer.

8. Skjoldbruskkjertel

Havregryn inneholder jod som bidrar til at skjoldbruskkjertelen fungerer som den skal. Skjoldbruskkjertelen regulerer hormoner i kroppen og påvirker blant annet kroppens proteinproduksjon.

9. Benskjørhet

Havregryn inneholder kalsium og forebygger derfor benskjørhet. Havregryn til frokost er derfor perfekt for mennesker i alle aldre!

10. Nervesystemet

Havregryn inneholder B-vitaminer. B-vitamin trengs i kroppen for at mange av kroppens prosesser skal fungere optimalt, blant annet nervesystemets funksjon, energiomsetningen, produksjonen av røde blodlegemer og utviklingen av andre viktige bestanddeler av kroppens DNA.