Sover du dårlig? Få bedre søvnkvalitet med disse 10 enkle tipsene!

825

Mange nordmenn sliter med søvnløshet eller dårlig søvnkvalitet. Det kan være mange ulike ting som gjør at folk sliter med å sove, men samtidig finnes det også mye man kan gjøre for å forbedre søvnen.

Hvis du føler at du ikke sover nok, eller godt nok, kan det være verdt et forsøk å prøve noen av tipsene nedenfor.

Ha en fast timeplan

For å få best mulig søvn bør du velge et fast klokkeslett for når du skal legge deg, og stå opp til omtrent samme tid hver dag. Når kroppen har blitt vant til denne faste rutinen vil du kunne sovne enklere, samt være mer klar til å stå opp.

Sørg for at soverommet er optimalisert for søvn

Ting som luftkvalitet, temperatur, lys og lyd påvirker søvnen. Derfor er det viktig at disse tingene er optimalisert for søvn på soverommet. Steng ut så mye lyd og lys som mulig, hold temperaturen mellom 17 og 20 grader celcius, og hold det rent og ryddig.


Sørg for at sengen din er behagelig

Det kan være vanskelig å sove godt hvis madrassen din er for myk eller for hard. Vær også påpasselig når du velger puter, dyner og sengetøy.

Tren regelmessig

Regelmessig fysisk aktivitet kan også hjelpe deg å sove. Det trenger ikke nødvendigvis å være den tyngste, hardeste treningen. En svømmetur eller spasertur kan være nok. Pass bare på at du ikke trener for sent på kvelden da det kan ha motsatt effekt og holde deg våken.


Kutt ned på koffeininntaket

De fleste vet nok at koffein er et stimulerende middel som gjør at man føler våken og kvikk. Derfor kommer det ikke som noen stor overraskelse at kaffe, te, brus og andre koffeinholdige drikker kan ødelagge nattesøvnen.

Alt med måte

For mye mat eller drikke, spesielt alkohol, sent på kvelden kan ødelegge søvnmønsteret. Mange føler nok at alkohol gjør at de sovner lettere, men den generelle søvnkvaliteten blir langt dårligere.

Kutt ut nikotin

Nikotin er også en stimulant, så røyk og snus kan også gjøre det vanskeligere å sove. Røykere og snusere bruker generelt sett lengre tid på å sovne, og våkner oftere i løpet av natten.

Senk skuldrene før leggetid

Ta deg et varmt bad eller en varm dusj, hør på rolig og avslappende musikk, eller prøv gjerne meditasjon eller yoga.


Skriv ned tankene dine

For mange sitter søvnløsheten i tankene. Å bli liggende våken med hodet fullt av tanker som ikke lar deg sove er ikke uvanlig. Hvis det er problemet i ditt tilfelle kan det hjelpe å skrive ned tankene før man legger seg.

Siste løsning: Reis deg og gjør noe annet

Hvis du har ligget lenge i sengen og fortsatt ikke får sove, kan det være lurt å stå opp og gjøre noe annet i en liten stund. Når man ligger i sengen og prøver å sove, kommer man til et visst punkt hvor man bare gjør ting verre. Stå opp, gjør noe annet, og prøv å sove igjen etterpå.