Luft i magen? Dette er de syv mest effektive måtene å bekjempe oppblåsthet på!

3117

Å ha for mye luft i magen kan sette en brå stopper for både hygge og velvære. Ikke bare er det ubehagelig å være oppblåst, det kan også være smertefullt.

Heldigvis finnes det mye man kan gjøre for å bekjempe oppblåstheten, så hvis dette ofte er et problem for deg, bør du lese videre.

Ikke tygg tyggegummi

At tyggegummi kan føre til oppblåsthet er noe få vet, men det er faktisk sant – og det er hovedsaklig to grunner til det. For det første inneholder de fleste tyggegummiene kunstige søtningsstoffer. Sukker artert som for eksemple sorbitol, som kroppen ikke klarer å bryte ned. Det fører til økt produksjon av gass i tarmen. Den andre årsaken er at hyppig tygging av tyggegummi medfører at man svelger unødvendig mye luft.

Spis mindre måltider

Hvis du spiser få, men store måltider i løpet av dagen, kan det være årsaken til at du føler deg uvel. Det kan rett og slett gi fordøyelsessystemet for mye å jobbe med på én gang, noe som resulterer i at det produseres større mengder gass.


Unngå matvarer som gir luft i magen

Mange matvarer fører også til økt produksjon av gass, så det kan hjelpe å kutte ned på, eller kutte ut disse matvarene. Såkalte FODMAP-matvarer (fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler) er de største synderne, da kroppen har vanskelig for å fordøye disse oligosakkaridene, disakkaridene, monosakkaridene og polyolene. Bønner, brokkoli, blomkål og løk er noen eksempler på slike matvarer.

Reduser bruken av salt

En annen vanlig årsak til oppblåsthet er væskeretensjon. Inntak av mye salt dehydrerer kroppen, noe som gjør at den vil holde på mest mulig væske. Dette fører til en følelse av oppblåsthet.

Sjekk om du har allergier eller intoleranse

Har du tenkt over hva du har spist i forkant av oppblåstheten? Det kan nemlig hende at du er allergisk, intolerant eller sensitiv for noe. Gluten og laktose er de mest vanlige allergiene og intoleransene, så du kan begynne med å redusere inntaket av mat og drikke som inneholder dette.

Beveg deg

Fysisk aktiv er noe du burde være uavhengig av om du føler deg oppblåst eller ikke, men det kan motvirke den ubehagelige følelsen. Gå eller jogg deg en tur etter middagen, så «kickstarter» du fordøyelsen.

Drikk mye vann

Samtidig som du kutter ned på saltbruken, bør du drikke rikelig med vann. Da slipper du å bli dehydrert, samtidig som du skyller ut toksiner og avfallsstoffer fra kroppen – som igjen kan redusere oppblåstheten.