Styr unna dette før leggetid!

1568

Det er allment kjent at en god natts søvn er viktig for helsen vår. Imidlertid finnes det noen ting du IKKE burde innta før du skal legge deg.

Krydret og sterk mat

Krydret mat kan irritere magen din og føre til fordøyelsesproblemer som kan holde deg våken om natten. Sterk mat produserer nemlig magesyre som kan forårsake obblåsthet og halsbrann. Hvis du liker å spise krydret mat, prøv å spise det til lunsj eller tidlig på kvelden, slik at kroppen din har tid til å fordøye maten før du legger deg.

Selleri

Har du et ønske om å sove hele natten gjennom kan det være greit å holde seg unna denne grønnsaken. Selleri er naturlig vanndrivende, så du kommer sannsynligvis til å måtte stå opp og tisse.

Vellagrede oster

Ost som cheddar, parmesan, gouda og brie inneholder stoffet tyramin, som bidrar til å gjøre deg mer våken. Lagrede oster er derfor ikke et godt valg av kveldskos. Som alternativ kan du heller spise ferske oster som ricotta, da denne ikke har den samme effekten.

Rødt kjøtt

Rødt kjøtt har et høyt innhold av fett, protein og jern som er vanskelig for kroppen å bryte ned. Kjøttet kommer til å ligge igjen i magen en stund om du spiser det rett før du legger deg og dette kan føre til dårlig nattesøvn.

Tomater

Tomater finnes i en rekke retter og smaker godt i salat. Men tomater er ikke så lurt å spise før leggetid, på grunn av det høye syreinnholdet, som kan gi deg halsbrann. Irritasjonen over halsbrann kan gå utover søvnkvaliteten, så derfor bør du unngå tomat.

Mørk sjokolade

Mørk sjokolade har faktisk en rekke sunnhetsfordeler. Men mørk sjokolade inneholder også koffein. Koffein gir en oppkvikkende effekt på kroppen vår. Jo høyere prosent kakaoinnhold sjokoladen har, jo høyere er også koffeininnholdet. I tillegg inneholder sjokolade en substans kalt theobromin, som kan stimulere hjernen og føre til urolig søvn.

Godteri

En annen ting det kan være greit å droppe rett før leggetid er godteri. Sukkeret i godteriet gir deg en umiddelbar energiboost som vil gjøre det vanskelig å finne roen. 

Koffeinholdige drikker

Koffein er en stimulerende substans som kan holde deg våken og hindre deg fra å sovne. Derfor bør du unngå koffeinholdige drikker som kaffe, energidrikker og brus før leggetid. Hvis du likevel ønsker å drikke noe varmt før leggetid, kan du prøve urtete eller varm melk i stedet.

Alkohol

Selv om alkohol kan få deg til å føle deg søvnig, kan det også føre til urolig søvn og gjøre at du våkner opp flere ganger i løpet av natten. Dette kan påvirke kvaliteten på søvnen din og gjøre deg føle deg trøtt og uopplagt neste dag.

I sum bør du unngå mat og drikke som kan føre til urolig mage, irritasjon eller stimulering av hjernen før leggetid. Prøv å spis et lett måltid tidlig på kvelden, spis en banan eller drikk en kopp urte-te. Kamille-te er beroligende og vil få deg til å sove trygt og godt.