Høyt blodtrykk kan skyldes dette godteriet

1983

Påsken er en tid med mye kos, og søtsakene pryder de fleste bord. Til tross for de mange advarslene om å begrense sukkerinntaket, er det spesielt én bit i godteskålen det er lurt å være forsiktig med og ikke spise for mye av.

Lakris er en populær godbit hos svært mange, og «det svarte gullet» er ikke til å spøke med. En fersk studie avslører at selv 3 gram lakris om dagen kan føre til økt blodtrykk hos friske personer. Dette er en lavere mengde enn tidligere antatt.


Lakris er en plante med vitenskapelig navn Glycyrrhiza glabra. Roten brukes ofte til å produsere en søt smakende substans som også kalles lakris. Lakris har en karakteristisk smak og brukes i en rekke matvarer og godterier.

Det er allment kjent at lakris kan føre til økt blodtrykk. Dette skyldes tilstedeværelsen av søtstoffet glycyrrhizin-syre som finnes naturlig i lakris. Dette stoffet påvirker hormoner i kroppen, som i sin tur påvirker blodtrykket.

Nylig har forskere ved Universitetet i Linköping i Sverige undersøkt hvor lite lakris som skal til før blodtrykket stiger. Verdens helseorganisasjon (WHO) og EU anbefaler at man ikke bør innta mer enn 100 milligram glycyrrhizin-syre per dag.

Lakrisinntak økte blodtrykket

Resultatene fra den svenske studien indikerer at inntak av 100 milligram glycyrrhizin-syre daglig i to uker førte til økt blodtrykk. Legen Peder af Geijerstam var ansvarlig for forskningen. Han uttaler:
«Vi fant ut at de som spiste 100 milligram glycyrrhizin-syre om dagen i to uker fikk forhøyd blodtrykk».

Studien involverte 28 menn og kvinner i alderen 18 til 30 år, alle med normalt blodtrykk. For å gjennomføre studien ble disse inndelt i to grupper. Den ene gruppen konsumerte lakris som inneholdt glycyrrhizin-syre, mens den andre gruppen konsumerte et annet produkt som inneholdt salmiakk, men ikke lakris.

Blant de som spiste lakris som inneholdt nøyaktig 100 milligram glycyrrhizin-syre, ble det etter to uker registrert en gjennomsnittlig økning på 3,1 mmHg i blodtrykket.

Økt risiko

En vedvarende økning i blodtrykket over lengre tid kan øke risikoen for hjerteinfarkt og slag, spesielt hvis blodtrykket allerede er noe forhøyet, advarer Peder af Geijerstam.

I den svenske studien reagerte deltakerne forskjellig på lakrisinntaket. En fjerdedel av dem opplevde vektøkning, noe forskerne mener kan skyldes økt væskeansamling i kroppen.

Resultatene fra den svenske studien er nå blitt publisert i det anerkjente tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.