Motvirk en rekke helseplager med disse tipsene!

700

Med alderen vil sjansen for å oppleve ulike helseutfordringer øke. Fra 60-årsalderen er det særlig viktig å være forberedt på helseutfordringene som naturlig følger med aldringsprosessen. Kroppen gjennomgår endringer, og du kan oppleve en rekke symptomer, inkludert hovne ben og føtter, pustevansker og endringer i energinivået. Årsakene til disse plagene kan variere, men det er viktig å være klar over dem og vite hvordan man kan møte dem på best mulig måte.

Hovne ben og føtter


Hovne ben kan oppstå av ulike årsaker og er vanlig å oppleve oftere når vi blir eldre. Væske fra blod- eller lymfeårer lekker gjennom åreveggene og samles i vevet under huden. Dette kan være ubehagelig og påvirke bevegeligheten din. For å motvirke dette kan det være nyttig å holde bena hevet når du hviler. Unngå å sitte eller stå stille over lengre perioder, og sørge for å være i aktivitet for å stimulere sirkulasjonen.

Gurkemeie har vist seg å være nyttig for å hindre hovne ben og føtter. Med sin evne til å forbedre blodsirkulasjonen og redusere betennelse i kroppen, er gurkemeie et verdifullt tilskudd for å redusere væskeansamling og hevelse.

Betennelse i kroppen spiller en viktig rolle i utviklingen av flere tilstander som kan føre til hovne ben og føtter. Dette inkluderer tilstander som venøs insuffisiens og lymfødem. Ved å redusere betennelse kan gurkemeie bidra til å lindre symptomer og forhindre ytterligere væskeansamling.

I tillegg viser studier at gurkemeie kan bidra til å styrke blodårene og forbedre deres elastisitet. Dette resulterer i mindre lekkasje av væske fra blodårene og dermed reduseres risikoen for hevelse i bena og føttene.

Høyt kolesterol

Kolesterol er en viktig type fett som finnes i kroppen og i mat fra dyreriket. Det totale kolesterolnivået i blodet inkluderer HDL («godt») og LDL («dårlig») kolesterol. Høye nivåer av LDL-kolesterol kan føre til avleiringer på arterieveggene og øke risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag, kjent som hyperkolesterolemi.

HDL-kolesterol, det «gode» kolesterolet, beskytter arteriene ved å transportere overskuddsfett til leveren. Lavt HDL- og høyt LDL-kolesterol øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Triglyserider er et annet fettstoff i blodet som også øker denne risikoen. Det er derfor viktig å opprettholde sunne nivåer av HDL og LDL-kolesterol, samt triglyserider, for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.


Ny forskning på gurkemeie viser interessante funn. Flere studier har vist lovende resultater når det gjelder gurkemeies effekt til å senke kolesterolnivået. Dette skyldes dens antiinflammatoriske og antioksidantegenskaper.

En studie publisert i tidsskriftet Molecular Nutrition & Food Research fant at curcumin kunne redusere nivåene av LDL («dårlig») kolesterol og totalkolesterol hos personer med metabolsk syndrom, en tilstand som ofte er assosiert med høye kolesterolnivåer. En annen studie i tidsskriftet Atherosclerosis fant lignende resultater, der curcumin ble vist å redusere LDL-kolesterol og triglyserider.

Curcumin bidrar til å hemme produksjonen av kolesterol i leveren og øke opptaket av kolesterol fra blodet. Den hjelper også til med å forebygge oksidasjon av LDL-kolesterol, og dermed reduserer risikoen for åreforkalkning og hjerte- og karsykdommer.

Leddplager

I takt med alderen vil også risikoen for å oppleve ulike leddplager stige. Dette omfatter tilstander som leddgikt, artrose og generell inflammatorisk reaksjon. Irritasjon i leddene kan føre til symptomer som smerte, stivhet, hevelse og rødhet rundt de berørte områdene.

Artrose, også kjent som slitasjegikt er en vanlig lidelse hos eldre voksne. Artrose oppstår når leddbrusk brytes ned, noe som forårsaker smerte og betennelse ved friksjon mellom beinene.

Leddgikt er en autoimmun sykdom som fører til betennelse i leddene. Andre faktorer som bidrar til ledd- og vevsirritasjon hos eldre inkluderer overvekt, tidligere skader, genetikk og livsstilsvaner.

Forskning viser viktige og positive resultater når det gjelder gurkemeies effekt på symptomer og sykdomsforløp hos personer med leddgikt. Egenskapene til gurkemeie vil redusere betennelse og lindre symptomer som leddsmerter og hevelse. I tillegg vil personer med leddgikt kunne oppleve smertelindring og forbedret leddfunksjon.

Forskning viser at curcumin kan lindre smerter og betennelser i leddene som kommer av leddgikt. Leddgikt kan føre til at brusken i leddene gradvis brytes ned over tid. Dette vil gi økt smerte, stivhet, hevelse og redusert bevegelighet i leddene. En studie fra 2016 konkluderte med at curcumin er trygt å bruke og kan bidra til å lindre disse symptomene (“Journal of Medicinal Food”).

Høyt blodtrykk

Med alderen øker risikoen for høyt blodtrykk. Dette er skadelig fordi det legger ekstra belastning på hjertet og blodårene. Den økte belastningen kan føre til skade på arterieveggene over tid. Som et resultat av denne skaden, kan arteriene bli mer mottakelige for oppbygging av kolesterol. Dette kan forverre tilstanden ytterligere og øke risikoen for hjerte- og karsykdommer, hjerteinfarkt og hjerneslag. Derfor er det viktig å kontrollere blodtrykket for å redusere risikoen for slike alvorlige helseproblemer, spesielt etter hvert som man blir eldre. For å holde blodtrykket stabilt er det viktig å ta sunne livsstilsvalg, som regelmessig fysisk aktivitet, et balansert kosthold, unngå røyking og moderat alkoholinntak.

En studie publisert i tidsskriftet Nutrition Research undersøkte effekten av curcumin på blodtrykket hos voksne. I denne studien ble deltakerne delt inn i to grupper. En gruppe fikk curcumin tilskudd, og den andre gruppen fikk placebo. Resultatene viste at deltakerne som fikk curcumin tilskudd hadde betydelig lavere blodtrykk sammenlignet med placebogruppen. Dette antyder at gurkemeie kan bidra til å senke blodtrykket.

Fordøyelsesproblemer

Fordøyelsesproblemer kan også oppstå som en del av aldringsprosessen, inkludert hyppigere fordøyelsesbesvær, oppblåsthet, forstoppelse eller diaré. Dette skyldes aldersrelaterte endringer i fordøyelsessystemet, som redusert produksjon av fordøyelsesenzymer og lavere tarmmotilitet. For å forbedre fordøyelsen, er det viktig å spise et balansert kosthold, drikke mye vann, være aktiv og unngå fet og bearbeidet mat.


Forskning har også vist lovende resultater når det gjelder gurkemeiens effekt mot en rekke fordøyelsesproblemer. Flere studier viser at gurkemeie kan være effektiv i behandlingen av irritabel tarm-syndrom (IBS).

IBS en en tilstand som kan forårsake symptomer som magesmerter, oppblåsthet og endrede tarmvaner. Curcumin har vist seg å redusere betennelse i tarmslimhinnen og regulere tarmmotilitet, noe som kan bidra til å lindre symptomer hos personer med IBS.

Gurkemeie kan også være nyttig i behandlingen av magesår ved å redusere betennelse og beskytte mageslimhinnen mot skade forårsaket av magesyre. I tillegg vil balansen i tarmfloraen opprettholdes ved å fremme veksten av gunstige bakterier og samtidig hemme veksten av skadelige mikroorganismer.


Ifølge studien publisert i Digestive Diseases and Sciences viser resultatene at curcumin bidar til å stimulere galleblæren til å produsere og utskille mer galle. Dette vil gi forbedret nedbrytning og absorpsjon av fettstoffer i tynntarmen. Slik virkning kan være spesielt gunstig for personer som opplever fordøyelsesproblemer grunnet redusert galleproduksjon eller utilstrekkelig gallesekresjon.

Svakt immunforsvar

Når vi blir eldre gjennomgår kroppen forandringer. Et vanlig resultat er at immunforsvaret blir svekket som en del av denne prosessen. Dette gjør oss mer utsatt for infeksjoner og sykdommer. Dette skyldes en rekke faktorer, inkludert nedgangen i produksjonen av immunceller og redusert funksjon av eksisterende celler i immunsystemet. Det betyr at kroppen ikke klarer å bekjempe virus og bakterier like bra som før. Derfor kan det ta lengre tid å bli frisk når vi er syke, og vi har større sjanse for å bli alvorlig syke. I tillegg kan vi reagere mindre effektivt på vaksiner.

For å bevare et så godt og styrket immunforsvar som mulig er det viktig å opprettholde en sunn livsstil og ta vare på immunsystemet gjennom riktig ernæring, regelmessig mosjon, tilstrekkelig søvn og unngå skadelige vaner som røyking og overdreven alkoholforbruk.

En studie publisert i tidsskriftet Molecular Nutrition & Food Research viste at curcumin har immunmodulerende egenskaper. Forskerne fant at curcumin hadde potensial til å øke produksjonen av visse immunceller, som T-celler og B-celler. De spiller en viktig rolle i kroppens immunrespons. Studien indikerte også at curcumin kunne bidra til å regulere immunresponsen ved å hemme produksjonen av proinflammatoriske cytokiner, som er involvert i betennelsesprosessen.

Pustevansker


Det er overraskende vanlig å oppleve luftveissymptomer, da aldring ofte medfører endringer i kroppen som kan påvirke luftveiene. Enkelte individer kan oppleve symptomer som pustevansker, hoste og en pipende lyd i brystet. Dette kan skyldes flere faktorer, inkludert redusert elastisitet i lungene og luftveiene, økt risiko for luftveisinfeksjoner og eksponering for langvarig tobakksrøyking eller andre miljømessige faktorer gjennom livet.

Pustevansker kan skyldes tilstander som KOLS, astma, lungebetennelse eller allergiske reaksjoner, og kan føre til kortpustethet eller tungpustethet, spesielt under fysisk aktivitet eller i trange omgivelser.

Hoste kan være kroppens naturlige forsvarsmekanisme for å fjerne slim eller irritanter fra luftveiene, men vedvarende hoste kan være et tegn på underliggende luftveislidelser som kronisk bronkitt, bronkiektasi eller interstitiell lungesykdom.

Pipelyder i brystet, kjent som stridor, kan indikere trange eller blokkerte luftveier. Dette er ofte forårsaket av forhold som luftveisobstruksjon, astma eller allergiske reaksjoner.

Gurkemeie kan være gunstig for å lindre pustevansker eller luftveisplager på grunn av sine antiinflammatoriske og antioksidantegenskaper. Disse egenskapene kan bidra til å redusere betennelse og irritasjon i luftveiene, som ofte er årsaken til forverring av astma, bronkitt eller KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom). Ved å inkludere gurkemeie i kostholdet ditt eller ta det som et kosttilskudd, kan det bidra til å lindre symptomer og forbedre pustefunksjonen.

Dårlig blodsirkulasjon

Dårlig blodsirkulasjon er ikke uvanlig med alderen, og kan føre til en rekke symptomer som påvirker helsen og livskvaliteten. Noen vanlige symptomer på dårlig blodsirkulasjon er kalde og hovne hender og føtter, prikking, nummenhet, og muskelkramper.

For å forhindre dårlig blodsirkulasjon er det viktig å være i regelmessig fysisk aktivitet, som gåing, svømming eller sykling. Dette styrker både hjertet og blodårene. Unngå langvarig stillesitting og bruk eventuelt kompresjonsstrømper for å redusere hevelse i bena, eller hev bena over hjertehøyde når du hviler. Røykeslutt er også viktig, da røyking kan forverre dårlig blodsirkulasjon. En sunn livsstil med et kosthold som inneholder mye frukt, grønnsaker og magre proteiner, samtidig som du begrenser inntaket av mettet fett og sukkerholdige matvarer, er avgjørende. Sørg også for å drikke nok vann i løpet av dagen, og vurder å ta et kosttilskudd med gurkemeie, som er gunstig for blodsirkulasjonen.

En studie publisert i tidsskriftet Nutrition Journal fant at kosttilskudd av gurkemeie bidro til å forbedre blodsirkulasjonen hos personer med metabolsk syndrom ved å redusere nivåene av cytokiner, som er involvert i inflammatoriske prosesser i kroppen.

En annen studie i tidsskriftet Phytotherapy Research viste at gurkemeie forbedret blodsirkulasjonen ved å øke produksjonen av nitrogenoksid, som bidrar til å utvide blodårene og forbedre blodstrømmen.

Konklusjonen er at curcumin ikke bare bidrar til å forbedre livskvaliteten, men også fungerer som en bidragsyter til å forebygge aldersrelaterte helseplager!

Gurkemeie Max: Din daglige dose med gurkemeie!

Gurkemeie er en plante som tilhører ingefærfamilien og er kjent for sin sterke antiinflammatoriske egenskap. Produktet Gurkemeie Max inneholder gurkemeie (curcumin), ingefær og bioperine (ekstrakt av sort pepper). Ingefær er en av verdens mest utbredte krydderplante, og er blant annet kjent for å bidra til å redusere betennelse i kroppen, styrke immunforsvaret og gi en smertelindrende effekt. Bioperine øker opptaket av curcumin og ingefær i kroppen. Noe som gir enda raskere og bedre virkning av kosttilskuddet!

Visste du at gurkemeiekrydder inneholder vanligvis rundt 3-5% curcumin, mens Gurkemeie Max som er laget av ekstrakt fra gurkemeieroten, inneholder hele 95% av det aktive virkestoffet.