10 kreftforebyggende matvarer du bør spise!

979

Selv om genetiske faktorer kan spille en rolle i mange krefttilfeller, har livsstilsvalg like stor betydning. Kreft har vært en utfordring gjennom århundrer. Dens alvor og angrep på vitale organer gjør den til en fryktet sykdom. Forebygging er derfor nøkkelen!

Forebygging av kreft involverer flere tiltak, inkludert et balansert kosthold og regelmessige legebesøk. Miljøgifter, forurensning og kjemikalier i matbehandling samt genetiske endringer kan øke risikoen for kreft.

Å velge 100% økologisk mat, fri for sprøytemidler kan bidra til å forhindre en rekke helseproblemer. Her er 10 matvarer som kan bidra til å bekjempe kreft og forbedre helsen din.

Rødvin


Rødvin har lenge vært gjenstand for debatt når det gjelder helsemessige fordeler og ulemper. Selv om bekymringene angående alkoholinnholdet er forståelige, indikerer nyere forskning at rødvin faktisk kan ha helsemessige fordeler. Spesielt når det gjelder å bekjempe kreft.

Den hemmelige ingrediensen som gir rødvin sin anti-krefteffekt er resveratrol. Resveratrol har vist seg å ha evnen til å hemme veksten av kreftceller i ulike deler av kroppen. Dette har fanget oppmerksomheten til forskere og helseeksperter over hele verden.

Selv om dette funnet er oppløftende, er det nødvendig å understreke at man ikke bør konsumere store mengder rødvin. Moderasjon er nøkkelen, og det anbefales vanligvis ikke å overskride et daglig glass for kvinner og to for menn. Rødvin bør nytes med forsiktighet, og som en del av et balansert kosthold og en sunn livsstil.

Granateple

Granateple er kjent for sitt saftige fruktkjøtt og smakfulle frø. Frukten har lenge vært populær for sin deilige smak og sine potensielle helsefordeler. Den utmerker seg med sitt imponerende antioksidantinnhold og evne til å potensielt hindre spredning av kreftceller.

Antioksidantene i granateple bidrar til å bremse effekten av frie radikaler i kroppen. Disse frie radikalene er kjent for å forårsake celleskader, som igjen kan bidra til utviklingen av ulike sykdommer, inkludert kreft. Regelmessig inntak av granatepler kan derfor bidra til å beskytte cellene våre mot denne skaden. Du kan enten spise frukten som den er, eller drikke den som juice.

En interessant egenskap ved granateple er dens evne til å bremse migreringen av ondartede celler. Dette kan være avgjørende for å redusere risikoen for metastaser, hvor kreftceller sprer seg til andre deler av kroppen.

Grønn te


Grønn te har fått enorm popularitet på grunn av sine mange helsefordeler. Alt fra å hjelpe til med vekttap til å bekjempe kreft. Denne tradisjonsrike drikken inneholder en imponerende blanding av gunstige forbindelser, inkludert polyfenoler og andre antioksidanter. Disse spiller en avgjørende rolle i å opprettholde og fremme god helse.

En av de mest imponerende egenskapene til grønn te er dens evne til å bekjempe kreft. En studie publisert i tidsskriftet «Cancer Causes & Control» i 2020, har evaluert resultatene fra flere ulike studier. Konklusjonen er at antioksidantene som finnes i grønn te, kan hemme celledelingen av kreftceller. Dette bekjemper svulster og reduserer risikoen for at de utvikler seg i tykktarmen, endetarmen, bukspyttkjertelen, lungene, leveren og brystene.

Brokkoli og blomkål


Brokkoli og blomkål er smakfulle grønnsaker og fortjener en plass på tallerkenen din. De har et høy innhold av fiber. Noe som bidrar til å opprettholde sunn tarmfunksjon ved å fjerne skadelig avfall og giftstoffer fra kroppen. Dette kan bidra til å redusere risikoen for ulike typer kreft i mage-tarmkanalen.

I tillegg inneholder begge en kraftig forbindelse kjent som sulforafan, som har vist seg å ha imponerende kreftbekjempende egenskaper. Sulforafan fremmer avgiftning i leveren, og hemmer veksten av tumorer i mage-systemet.

Ved å jevnlig inkludere brokkoli og blomkål i kostholdet ditt, vil du dra nytte av disse egenskapene. Dette vil styrke kroppens forsvar mot alvorlige sykdommer, inkludert kreft.

Kaffe


Ny forskning viser at både å drikke kaffe og bruke det lokalt kan bidra til å forhindre hudkreft. Denne oppdagelsen har vekket interesse fordi koffein, synes å spille en nøkkelrolle i denne beskyttende effekten.

Studier har vist at koffein har evnen til å nøytralisere et protein kjent som ATR. Dette proteinet spiller en rolle i responsen på DNA-skade forårsaket av eksponering for solens skadelige UV-stråler. Ved å nøytralisere ATR-proteinet, kan koffein bidra til å ødelegge skadede celler og forhindre ytterligere utvikling av kreft.

Denne oppdagelsen gir et nytt perspektiv på hvordan kaffe, kan bidra til å beskytte mot hudkreft. Det er verdt å merke seg at både inntak og direkte påføring av kaffe på huden kan ha lignende fordeler. Imidlertid er ytterligere forskning nødvendig for å forstå mekanismene bak denne effekten bedre.

For å beskytte huden mot solskader og redusere risikoen for hudkreft, kan du nyte en kopp kaffe eller bruke det som en del av hudpleierutinen din.

Hvitløk


Hvitløk har lenge vært ansett som en av de mest effektive naturlige antibiotikaene i verden. Det som kanskje ikke er like kjent er at hvitløk også har vist seg å være en betydningsfull medisinsk matvare med potensial til å forebygge flere former for kreft.

Denne allsidige løkplanten er rik på svovel, vitaminer og mineraler. Disse spiller alle en viktig rolle i å opprettholde god helse og beskytte mot sykdom. Spesielt svovel har vist seg å ha sterke anti-kreftegenskaper. Dette kombinert med det høye innholdet av næringsstoffer, gjør hvitløk til et verdifullt tilskudd til ethvert kosthold.

En studie publisert i tidsskriftet «Cancer Prevention Research» i 2013, viste at hvitløk kan forhindre kreftformer i spiserøret, lungene, tykktarmen og magen. Denne imponerende evnen til å bekjempe kreft skyldes sannsynligvis hvitløkens antioksidant- og antiinflammatoriske egenskaper. Dette bidrar til å beskytte cellene mot skade og redusere risikoen for kreftutvikling.

Nøtter

Nøtter har vist seg å være mer enn bare en deilig snack. De kan også være et kraftig verktøy i kampen mot kreft. En av grunnene til dette er deres høye innhold av fytosteroler, molekyler som har vist seg å påvirke kreftforebygging betydelig. Fytosteroler fungerer ved å blokkere østrogenreseptorene i kroppen, samtidig som de bremser veksten av ondartede celler.

En metaanalyse publisert i tidsskriftet «Nutrition Reviews» i 2016, evaluerte data fra flere ulike studier. Denne konkluderte med at inkludering av nøtter i kostholdet kan bidra til å redusere risikoen for brystkreft, prostatakreft og tykktarmskreft. Denne beskyttende effekten antas å være knyttet til fytosterolene i nøtter. Dette kan bidra til å regulere hormonelle faktorer og hemme veksten av kreftceller.

Sitrusfrukt


Sitrusfrukter som sitroner, appelsiner og grapefrukt er ikke bare velsmakende og forfriskende, de inneholder store mengder limonen. Limonen har vist seg å ha potente kreftbekjempende egenskaper. Dette stoffet stimulerer lymfocytter, en type hvite blodceller, til å bekjempe visse typer kreftceller i kroppen.

Denne oppdagelsen har gjort sitrusfrukter til en populær del av et kreftforebyggende kosthold.

Fersken


Studier har avslørt at fersken inneholder visse næringsstoffer som har evnen til å bekjempe kreftceller som befinner seg i vitale kroppsvev. Denne oppdagelsen er spesielt betydningsfull i kampen mot brystkreft, da ferskenekstrakt retter seg mot de skadede cellene uten å skade de friske.

En studie publisert i tidsskriftet «Food Chemistry» i 2018, undersøkte effekten av ferskenekstrakt på brystkreftceller. Resultatene viste at ekstraktet hadde betydelig kreftdrepende potensial, og kunne være et lovende verktøy i utviklingen av nye behandlingsmetoder.

Denne lovende forskningen gir håp om utvikling av fremtidige behandlinger for de som er berørt av brystkreft og andre former for kreft.

Oregano


Denne aromatiske urten skjuler en kraftig forbindelse kalt carvacrol. Denne har vist seg å ha imponerende egenskaper i bekjempelsen av maligne celler, spesielt de som finnes i prostatakreft.

En studie publisert i tidsskriftet «Molecular Medicine Reports» i 2017, undersøkte effekten av carvacrol på prostatakreftceller. Resultatene indikerte at carvacrol hadde betydelig antitumoraktivitet og kunne være et lovende verktøy i behandlingen av prostatakreft.

I tillegg har oregano vist seg å være en effektiv bekjemper av betennelser og infeksjoner. Disse egenskapene er kritiske når det gjelder å redusere risikoen for kreft, da betennelse og infeksjoner ofte kan være utløsende faktorer for sykdomsutvikling.

Med disse lovende funnene blir oregano ikke bare betraktet som en smakfull urt, men også en potent alliert i kampen mot kreft.

Balansert inkludering i kostholdet

Når det gjelder kreftbekjempende matvarer, er det viktig å huske på at balanse er nøkkelen. Selv om visse matvarer har egenskaper som kan bidra til å bekjempe kreft, skal du ikke overspise dem. Å inkludere slike matvarer i kostholdet ditt i sunne mengder er en god praksis. Dette kan omfatte et variert utvalg av frukt, grønnsaker, urter og nøtter.

Selv om disse matvarene kan bidra til kreftforebygging, er de ikke mirakelkurer eller behandling alene. Det er viktig å opprettholde en helhetlig tilnærming til helse, inkludert et balansert kosthold, regelmessig fysisk aktivitet og sunne livsstilsvalg.

Å konsultere med en lege eller ernæringsekspert kan hjelpe deg med å utvikle en tilpasset kostholdsplan. Den vil være tilpasset dine spesifikke behov og tar hensyn til din helse forøvrig. På denne måten kan du bidra til å styrke kroppens forsvar mot kreft og fremme optimal helse på lang sikt.