Kakao kan være en kilde til vitamin D

2233

I en forskningsrapport kommer det frem at sjokolade inneholder vitamin D. Mørk sjokolade inneholder mest.

Resultatene kommer fra et team av tyske forskere.
Ikke så rart at Tyskerne forsker på sjokolade, da de er et av verdens mest sjokoladespisende folkeslag, tett fulgt av oss nordmenn.
Julia Kühn og kollegaene hennes hadde nemlig en mistanke om at det er ukjente kilder til vitamin D i kosten vår.

I denne forskningen har de regnet sammen hva folk spiser av kjente kilder til D-vitamin, og sett at det ikke stemmer overens med de nivående som måles i blodet, skriver forskerne i Food Chemistry.

Dermed må det være noen ukjente kilder til vitamin D i matvarer vi ikke registrerer.
Men hvilke?
Kühn og kollegaene tror de har deler av svaret:

Kakao

De første hintene om at kakao kan være en kilde til vitamin D, kom allerede så tidlig som på 1930-tallet. Men siden resultatene har vært litt famlende, er det først i nyere tid man har funnet svar.
Når kakaobønnene plukkes fra treet, er nemlig innholdet av vitamin D nesten lik null.
Det de tyske forskerne har funnet ut er at det skjer noe på veien fra treet til det blir en sjokoladeplate.
Prosessen er som følger; når kakaobønner høstes blir de først lagt til gjæring i noen dager, og deretter blir de tørket i sola. Denne prosessen vil gjøre bønnene mer sårbare for soppangrep. Noe som høres i utgangspunktet ikke helt bra ut, men mye tyder på at den nettopp er det. Soppveksten vil nemlig gjøre at kakaobønnene blir fulle av stoffet ergosterol. Det er en kjemisk forbindelse som kan bli til vitamin D2, ved at bønnene blir liggende i sollys en stund.
Kühns hypotese var at kakaoen som kommer ut av bønnene nettopp inneholder vitamin D. Det er nettopp dette disse forkerne har forsket på.

Like mye som i fisk
Forskerne i teamet til Julia Kühn analyserte flere prøver av kakaopulver og kakaosmør som brukes til å lage sjokoladepulver, og ulike sjokolader og sjokoladepålegg.
Resultatene er tydelige og det er riktig at kakaoen inneholder vitamin D.
Men det er stor variasjon på hvor mye det er i ulike utgaver av samme produkt. Resultatene viser at de høyeste nivåene fantes i kakaosmør og mørk sjokolade med over 60% kakaoinnhold. Hvit sjokolade og sjokoladepålegg inneholder minst.
Den mørke sjokoladen som inneholdt mest, inneholdt ca 5,5 mikrogram per hundre gram sjokolade. Dette tilsvarer samme nivå som vi kan finne i matkilder som for eksempel eggeplomme og tunfisk. Det var derimot andre varianter av mørk sjokolade som bare inneholdt 1,9 mikrogram per hundre gram.
Så forskerne tror ut fra denne studien at forskjellene kan komme av at ulike kakaoavlinger har hatt forskjellig grad av soppangrep.
Resultatet av forskningen er i vert fall klar:
Sjokolade er helt klart en kilde til D-vitamin.

Dette er gode nyheter for sjokolade elskere

Det er godt å vite at man en gang i blant kan spise sjokolade med god samvittighet og vite at man får i seg vitamin D i tillegg.
Men det er lite som taler for at man bør satse på å dekke hele D-vitamin-behovet kun igjennom sjokolade og kakao.
Det er fortsatt mye mer kalorier i en sjokolade enn i andre kilder til vitamin D. For eksempel inneholder 100 gram sjokolade nesten 600 kalorier, mens 100 gram tunfisk inneholder kun litt over 100 kalorier.

Men unn deg noen sjokoladebiter eller en god og varm kopp kakao en gang i blant.


LaxPro er et kosttilskudd bestående av hydrolysert fiskeprotein og vitamin D3.
Kroppen trenger D-vitamin blant annet for å kunne ta opp kalsium og styrke beinveksten. Norske myndigheter anbefaler at man tar et tilskudd av vitamin D daglig. Et økt fiskeinntak er også anbefalt.
Med LaxPro får du begge deler!

Du kan lese mer om LaxPro, og bestille en prøvepakke gratis her >>