Gå ned i vekt med vann!

2696

Hvis du drikker for lite vann, er det ikke rart du kan slite med vekta. Når kroppen er dehydrert kan du oppleve å få en falsk sultfølelse som egentlig er kroppens skrik etter drikke.

Dehydrering gir falsk sultfølelse

50-75 prosent av kroppen består av vann. To tredjedeler er lokalisert i cellene våre. Cellene er helt avhengig av nok væske for å kunne fungere optimalt og utføre livsnødvendige prosesser i kroppen. Ved for lite væskeinntak i kroppen, vil man bli oppleve å bli dehydrert. En mild dehydrering av kroppen vil ofte gi oss en sultfølelse først. Det kan ofte ta lang tid før man innser at man egentlig er tørst, og dermed vil dehydreringen (tørstfølelsen) ofte bli forvekslet med sult. Dette kan føre til økt inntak av mat som betyr ekstra kalorier, som igjen kan føre til at man går opp i vekt. Ved å drikke vann vil dette indirekte være med på å hjelpe til vektreduksjon, eller i alle fall forhindre vektøkning. Det kan derfor være lurt å drikke et glass vann før man spiser for å vurdere sultfølelsen man har. Ønsker man å forebygge dehydrering er det anbefalt å fordele væskeinntaket jevnt over hele dagen.

Bidar til metthetsfølelse

Et glass vann før et måltid og underveis, vil aktivere metthetssignalene i kroppen som kommer etter inntak av volum i magesekken. Dette vil føre til en raskere metthetsfølelse, og vi vil dermed spise litt mindre mat.

Så mye væske trenger kroppen per dag

Kroppen vil iløpet av en dag miste omtrent 2-3 liter vann, som må erstattes med ny væske i form av mat og drikke. Man bør få i seg omtrent 30 ml per kg kroppsvekt. Hvis man for eksempel veier 60 kg, bør man få i seg ca 1,8 liter væske. Men man trenger ikke å drikke 1,8 liter vann, siden halvparten av dagsbehovet for væske dekkes gjennom maten. Behovet er også individuelt og avhenger av vekt, alder og kjønn. Væskebehovet øker desto varmere det er, og ved økt aktivitetsnivå trenger vi mer for å dekke svetteforbruket og energiforbruket. Trener du for eksempel 45 minutter, vil du trenge omtrent en halvliter vann for å dekke de ekstra bevegelsene og svetten under treningen.

 For lite væske i kroppen fører til:

  • Økt sultfølelse
  • Hodepine.
  • Mangel på konsentrasjonsevne.
  • Lite energi.
  • Blir mindre opplagt.
  • Presterer generelt dårligere.
  • Større risiko for heteslag.

Ved dehydrering på ca 1-2 prosent påvirkes kroppens funksjoner negativt. Ved dehydrering på omtrent 15 prosent begynner kroppens organer å svikte.

For mye væske i kroppen kan være skadelig

Vann i for store mengder kan også være skadelig ved at man skyller ut viktige næringsstoffer. Kroppen vil ikke rekke å ta opp de viktige mineralene og vitaminene før de blir skylt ut igjen.

Vann er den beste tørstedrikken


Ulike væskedrikker kan erstatte det nødvendige vanninntaket i løpet av en dag. Men da er det lurt å tenke på kaloriinntaket i den væska man drikker. Vann er desidert det sunneste og beste å drikke dersom man vil ned i vekt, eller unngå vektøkning. Det inneholder også mange sunne mineraler som kroppen har godt av. Erstatt gjerne juice, brus og energi drikker med vann. Vann vil ikke skade tennene og vil heller ikke påvirke blodsukkeret. Blir rent vann litt kjedelig i lengden kan du tilsette litt sitron, lime eller agurk.


Les også:
Smarte proteiner gir vektnedgang i studier!
Overvinn søtsug og «cravings» med denne metoden!
Enkle tips for å komme i bedre form