6 matvarer som gjør deg oppblåst. Og 6 gode alternativer du kan bruke!

5786

Det finnes mange årsaker til at man kan føle seg oppblåst, men i de aller fleste tilfeller handler det om hva man spiser og drikker.

Alle bakterier, både gode og dårlige, lager litt gass når de fordøyes i magen og tarmene. Men enkelte produsere mer gass enn andre, og fører derfor i større grad til den ubehagelige følelsen av oppblåsthet.

Vi har derfor laget en liste over de seks mest vanlige matvarene som forårsaker oppblåsthet, og hvilke alternativer du kan bytte de ut med:

Meieriprodukter

Mange som sliter med oppblåsthet og andre mageproblemer rapporterer at det ofte forekommer etter at de har spist eller drukket meieriprodukter. Hvis du opplever dette er det veldig sannsynlig at du har laktoseintoleranse. 65 prosent av verdens befolkning har vanskeligheter med å fordøye laktose.

Prøv laktoseredusert melk eller alternativer som mandel-, cashew-, soya- eller havremelk. Sørg bare for at du sjekker innholdet, da mange av disse alternativene inneholder mindre protein og kalsium, og mer sukker.

Grønnsaker fra korsblomsfamilien

Brokkoli, blomkål, rosenkål og kål inneholder raffinose, en sukkerart som kroppen ikke klarer å fordøye, noe som resulterer i mye gass og oppblåsthet. Men disse grønnsakene inneholder også sulforafan, en kraftig antioksidant som har vist seg å være viktig for å forhindre visse typer kreft. Det kan derfor være lurt å ha disse i kostholdet sitt.

For å sørge for at du ikke blir oppblåst av disse grønnsakene, bør du koke eller fermentere de. Dette bidrar til å bryte ned de ikke-fordøyelige fibrene, noe som gjør det lettere for fordøyelsessystemet.

Frukt med mye fruktsukker

Fruktose, også kjent som fruktsukker, er et monosakkarid som ofte kan være vanskelig å fordøye, spesielt i høye konsentrasjoner. Monosakkarider er enkle sukkerarter som egentlig ikke har behov for å brytes ned, men i store mengder kan malabsorpsjon oppstå. Da blir fruktosen, som vanligvis absorberes i tynntarmen, med videre til tykktarmen, hvor den fermenterer og produserer gass.

Løsningen er da å holde seg til frukt med lavt innhold av fruktsukker. Aprikos, avokado, jordbær, bjørnebær, blåbær, tranebær og grapefrukt er gode eksempler.

Sukkererstatninger og kunstige søtningsstoffer

Både sukkeralkoholer og kunstige søtningsstoffer kan forårsake oppblåsthet. Sorbitol for eksempel, er et vanlig søtningsstoff som brukes i godteri, tyggegummi, og sukkerfrie snacks. Problemet er at kroppen ikke er i stand til å fordøye det, noe som medfører vannretensjon og ubehagelig gass i magen.

Sjekk alltid hva matvarene du kjøper inneholder. Styr unna de som inneholder sukkeralkoholer og kunstige søtningsstoffer, som for eksempel sukralose, aspartam, sorbitol og sakkarin.

Bønner

Bønner tilhører en gruppe karbohydrater kalt FODMAP, som absorberes dårlig i tynntarmen. Det resulterer i at kroppen bruker lengre tid på å bryte ned maten, noe som fører til mer produksjon av gass og dermed oppblåsthet.

Bønner inneholder mye fiber. Hvis kroppen din ikke er vant til å få mye fiber, kan det være lurt å gradvis tilføre flere matvarer med høyt fiberinnhold, som for eksempel spirer og linser.

Hvete

Hvete inneholder både gluten og lektin, to proteiner som er kjent for å forårsake oppblåsthet hos enkelte. Lektiner kan binde seg til celler langs fordøyelsessystemet og forstyrre nedbrytningen og absorpsjonen av visse næringsstoffer.

Løsningen på dette problemet kan være å bytte til fullkornsprodukter som quinoa, havre, brun ris eller bokhvete.

Prøv med helsekost
Helsekost har vært redningen for mange som sliter med oppblåst mage, spesielt produktet Magimax. Dette er et helsekostprodukt utviklet for magen som inneholder en unik kombinasjon av ingredienser. Magimax inneholder hyllebær, fennikel ryllik og kalsium. Fennikel kan blant annet lette på luftplager og ryllik kan bidra til fordøyelsen. Kalsium kan bidra til fordøyelsesenzymenes normale funksjon.