Gå ned i vekt på en sunn og effektiv måte!

957

Hvordan gå ned i vekt på en sunn, men samtidig effektiv måte? I et hav av slanketips er det ikke alle som er like effektive. Vi har samlet noen tips:

Gå ned i vekt med trening

Det er godt kjent at trening er bra for helsa. Regelmessig fysisk aktivitet er anbefalt for folk i alle aldersgrupper og vil bidra til å forebygge sykdommer og helseproblemer. Det styrker immunforsvaret, muskler og ledd og stabiliserer blodtrykk. Trening vil ha god effekt for den fysiske helsen, men også den psykiske helsetilstanden vil ha store fordeler. Bedre humør og søvnkvalitet og redusert risiko for å utvikle depresjon er noen av fordelene ved trening.

Gå ned i vekt med riktig kosthold

Et godt sammensatt kosthold er svært viktig om man ønsker en betydelig vektnedgang. Nyere forskning viser at det er kostholdet, ikke trening, som må være i hovedfokus om man ønsker å oppnå vektnedgang. Mange spiser rett og slett for mye mat, noe som resulterer i overvekt. Det florerer av diett- og slanketips over alt og det er vanskelig å vite hva man skal tro og prøve. Mange som prøver seg på disse diettene faller raskt av igjen når sulten tar overhånd og motivasjonen faller. Det er viktig å etablere gode matvaner og måltidsmønster med et kosthold bestående av variert og sunn mat. Flere små måltider spredt utover dagen er bedre enn to store måltider.

Å legge om kosthold og livsstil kan være en stor forandring og utfordring for mange, men man venner seg raskt til det.

Fiskeproteiner kan bidra til vektnedgang

Studier gjort hos NIFES (Nasjonalt Institutt for ernærings- og sjømatforskning) viser at hydrolysert lakseprotein kan hjelpe til å øke forbrenningen, slik at mindre av energien går til lagringsfett. At proteinet er hydrolysert vil si at det er brutt ned i mindre biter.

Proteinet gikk særlig løs på det farlige magefettet, og førte til en reduksjon av triglyserid i blodet som igjen reduserer faren for hjerte- og karsykdommer.

Måten fiskeproteinet er spaltet på og innholdet av aminosyrer gjør at kroppen tolker proteinet som «ferdigfordøyd». Det tar derfor kort tid fra man inntar kapselen til opptak, noe som er ypperlig for dem som er opptatt av muskelvekst og trening.

Via flere studier har man funnet ut at personer som spiser fiskeprotein fra laks får økt sukkertoleranse og kolesterolverdiene stabiliserer seg. Fiskeproteinet vil også bidra til å redusere fettmengden i kroppen og muskelmassen vil øke. Og dette skjer bare ved å ta et kosttilskudd i tillegg til ditt vanlige matinntak.

Gå ned i vekt med vann!

Hvis du drikker for lite vann, er det ikke rart du kan slite med vekta. Når kroppen er dehydrert kan du oppleve å få en falsk sultfølelse som egentlig er kroppens skrik etter drikke.

Ved for lite væskeinntak i kroppen, vil man bli oppleve å bli dehydrert. En mild dehydrering av kroppen vil ofte gi oss en sultfølelse først. Det kan ofte ta lang tid før man innser at man egentlig er tørst, og dermed vil dehydreringen (tørstfølelsen) ofte bli forvekslet med sult. Dette kan føre til økt inntak av mat som betyr ekstra kalorier, som igjen kan føre til at man går opp i vekt. Ved å drikke vann vil dette indirekte være med på å hjelpe til vektreduksjon, eller i alle fall forhindre vektøkning. Det kan derfor være lurt å drikke et glass vann før man spiser for å vurdere sultfølelsen man har.

Et glass vann før et måltid og underveis, vil aktivere metthetssignalene i kroppen som kommer etter inntak av volum i magesekken. Dette vil føre til en raskere metthetsfølelse, og vi vil dermed spise litt mindre mat.

En kombinasjon

Kostholdet bør altså være i hovedfokus om man ønsker en betydelig vektnedgang. Likvel vil det føre med seg store helsefordeler om man legger til regelmessig fysisk aktivitet i tillegg. 30 minutter om dager er anbefalt, om det så er en gåtur.

Hvordan gå ned i vekt på en effektiv og sunn måte?

  • Fokuser på kostholdet ditt.
  • Flere små måltider om dagen.
  • Drikk vann jevnt gjennom dagen.
  • Sunn og variert kost.
  • Kombiner med minimum 30 minutter fysisk aktivitet per dag for større helsefordeler.

Les også:
Smarte proteiner gir vektnedgang i studier!
Overvinn søtsug og «cravings» med denne metoden!
Enkle tips for å komme i bedre form