Derfor fryser du mer enn andre

1010

Frysing er kroppens naturlige respons på kulde for å beskytte seg selv. Når temperaturen rundt deg synker, mottar huden og andre sensoriske celler i kroppen signaler som forteller hjernen at det er kaldt. Som svar på dette forsøker kroppen å bevare varmen ved å begrense varmetapet og øke produksjonen av varme. Hvis du ofte føler at du fryser mer enn andre, kan det være flere årsaker til det:

1) Naturlig lavere kroppstemperatur

Noen mennesker har naturlig lavere kroppstemperatur enn gjennomsnittet uten at det nødvendigvis er et helseproblem. Normal kroppstemperatur varierer fra person til person, men den anses vanligvis å ligge rundt 37 °C. Noen mennesker kan imidlertid ha en normal kroppstemperatur litt under dette gjennomsnittet, for eksempel rundt 36,5 °C.

Individuelle forskjeller i kroppstemperatur kan være påvirket av flere faktorer, inkludert genetikk, hormonelle nivåer, alder og til og med tidspunktet på dagen.

2) Kjønn

Kvinner fryser ofte raskere enn menn og dette kan skyldes flere faktorer, inkludert fysiologiske og biologiske forskjeller mellom kjønnene:

Fysiologiske forskjeller:
Menn har vanligvis en høyere andel muskelmasse sammenlignet med kvinner. Muskelmasse genererer varme ved aktivitet, mens fett fungerer som isolasjon. Derfor kan menn oppleve å ha en bedre evne til å generere indre varme, noe som kan gi dem en følelse av å være varmere enn kvinner.

Hormonelle faktorer:
Hormonelle endringer knyttet til menstruasjonssyklus og graviditet kan påvirke kvinnens kroppstemperaturregulering, og dette kan føre til at kvinner opplever økt følsomhet for kulde.

Blodsirkulasjon:
Noen studier antyder at menn kan ha en litt bedre blodsirkulasjon til fingre og tær, noe som kan bidra til å opprettholde en varmere følelse i kroppen.

3) Du er slank

Forskning viser at kroppsfasongen din spiller en stor rolle for hvor kald eller varm du er. Vi taper varme gjennom overflaten av kroppen. Slanke personer har ofte mindre isolasjon fra fettvev, og vil derfor være mer utsatt for varmetap sammenlignet med personer som har mer kroppsfett. Fett fungerer som en isolator som bidrar til å holde på kroppsvarmen.

Når det er mindre fettvev til stede, er det mindre isolasjon for å beholde varmen, og slanke personer kan derfor føle seg kaldere, spesielt i kaldt vær. Det er derfor viktig å kle seg varmt på kalde dager for å motvirke varmetapet.

4) Lite søvn

Mangel på søvn kan påvirke kroppens evne til å regulere temperaturen. Når du ikke får nok søvn, kan det påvirke hormonproduksjonen og metabolismen din. Dette kan føre til at kroppstemperaturen synker, noe som igjen kan få deg til å føle deg kald.

Søvnmangel kan også svekke immunsystemet og gjøre deg mer mottakelig for forkjølelser eller infeksjoner, som igjen påvirker hvordan du oppfatter temperaturen. Kroppen prøver å spare energi når den er utmattet, og dette kan inkludere å redusere varmeproduksjonen.

Hvis du opplever både søvnmangel og føler deg kald, kan det være lurt å prøve å forbedre søvnvanene dine. Å få tilstrekkelig hvile er viktig for både fysisk og mental helse. Sørg derfor for å få nok søvn (7,5-8 timer) og unngå koffein eller skjermtid rett før leggetid.

5) Dårlig blodsirkulasjon

En normal og god blodsirkulasjon fører varmen fra kroppskjernen til huden. På denne måten stiger temperaturen og vi kjenner at huden er varm. Personer med dårlig blodsirkulasjon kan dermed ha lettere for å fryse. Dårlig blodsirkulasjon fører til at kroppen har vanskeligere for å opprettholde en jevn og tilstrekkelig temperatur, spesielt i fingre og tær. Når blodsirkulasjonen er redusert, får ikke disse områdene tilstrekkelig varmt blod og det kan føre til at du fryser.

Noen faktorer som kan bidra til dårlig blodsirkulasjon er inaktivitet, røyking, høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes. Kaldt vær kan også forverre situasjonen, ved å føre til at blodårene trekker seg sammen for å bevare varmen i kroppen. Dette vil blant annet redusere blodsirkulasjonen ytterligere til fingre og tær.

Ting du kan gjøre for å få varmen:

Kle deg godt:
Ha på deg flere lag med klær for å isolere varmen bedre. En kombinasjon av et isolerende lag, som ull, og et beskyttende lag mot værforholdene, som en vindtett jakke, kan være effektivt.

Hold deg i aktivitet:
Bevegelse genererer varme og vil hjelpe deg med å få opp temperaturen. Ta en kort spasertur, gjør lette øvelser eller dans for å øke blodsirkulasjonen.

Bruk varmeteknologi:
Varmeputer, elektriske tepper eller varmeovner kan være nyttige for å skape en varmere atmosfære rundt deg.

Ta et varmt bad eller dusj:
Et varmt bad eller en varm dusj vil bidra til å varme opp kroppen raskt og lindre kuldefølelsen.

Drikk varme drikker:
Te, kaffe eller varm sjokolade kan bidra til å varme opp kroppen innvendig. Varme drikker kan også gi en følelse av komfort.


Hvis du opplever konstant kuldefølelse eller har bekymringer om helsen din, er det lurt å oppsøke lege for å utelukke eventuelle underliggende problemer.