Dette kan være årsaken til dine hovne og vonde ben!

4249

Mange kan oppleve hovne ankler og føtter fra tid til annen, noe som er både ubehagelig og plagsomt. Men dette kan faktisk være et tegn på underliggende helseproblemer som involverer leveren din. Leveren er et avgjørende organ med en rekke viktige funksjoner i kroppen. Leveren bidrar til å opprettholde en god væskebalanse i kroppen, og når denne kommer i ubalanse kan det føre til at vann samler seg på steder det ikke skal, som i ankler og føtter.

Skal bidra med å regulere kroppens væskenivåer

Leveren er et av kroppens mest allsidige og livsviktige organer, og den utfører en imponerende mengde oppgaver, som blant annet påvirker fordøyelsen, produksjon av galle, energilagring i form av glykogen, og forbrenning av proteiner og fett. I tillegg til dette spiller leveren en rolle i reguleringen av kroppens væskenivåer. Leveren produserer proteiner som albumin, som spiller en viktig rolle i å opprettholde væsketrykket i blodårene. Albumin binder vannmolekyler og bidrar til å holde væske i blodbanen, noe som motvirker væskelekkasje fra blodkarene til omkringliggende vev.

Når leverfunksjonen er redusert, kan produksjonen av proteinet albumin bli svekket. Dette kan føre til lavere nivåer av albumin i blodet, noe som kan påvirke kroppens evne til å opprettholde væskebalansen, transportere næringsstoffer og regulere andre viktige funksjoner. Resultatet av dette kan være uønsket væskeopphopning på steder som ankler, føtter og mage.

God leverfunsksjon er derfor viktig for å opprettholde væskebalansen og unngå hovne ankler og føtter.

Forskning viser viktige og positive resultater

Ny forskning på gurkemeie viser interessante funn. Flere studier har faktisk vist lovende resultater når det gjelder gurkemeies effekt på leverfunksjonen. Curcumin som er det aktive stoffet i gurkemeie, er kjent for sine antiinflammatoriske, antioksidantiske og avgiftningsegenskaper. Disse egenskapene bidrar til å beskytte leveren mot skade og fremme dens funksjon.


National Library of Medicine i samarbeid med Pharmacy Practice har gjennomført en større studie på gurkemeie og dens gode virkninger på folkehelsen. Den ene studien bestod av to testgrupper, der den ene gruppen inntok anbefalt mengde gurkemeie hver dag og den andre gruppen inntok et placebo-produkt. Alle deltakerne var med i testperioden på 8 uker. Resultatet etter 8 uker viser interessant funn:

Testgruppen som hadde inntatt konsentrert gurkemeie hver dag i 8 uker hadde markant reduksjon (hele 78,9 % bedring) i leverfettinnhold.

Den andre studien viste at de som inntok gurkemeie hver dag hadde lavere nivåer av inflammatoriske og oksidative markører sammenlignet med placebogruppen, noe som indikerer at gurkemeie har en positiv effekt på leverfunksjonen.

Forskning har vist at curcumin kan ha flere fordeler for leveren:

Beskyttelse mot leverskader:
Curcumin har vist seg å kunne beskytte leveren mot skader forårsaket av toksiner, alkohol og visse legemidler.

Reduksjon av betennelse:
Curcumin har sterke antiinflammatoriske egenskaper, og kan bidra til å redusere betennelse i leveren, som er en vanlig mekanisme bak mange leversykdommer.

Stimulering av avgiftning:
Curcumin kan øke aktiviteten til avgiftningsenzymer i leveren, som bidrar til å fjerne skadelige stoffer fra kroppen.

Reduksjon av fettlever:
Studier har vist at curcumin kan bidra til å redusere opphopning av fett i leveren, noe som er karakteristisk for fettleversykdom.

Konklusjonen er altså at curcumin (gurkemeie) bidrar til god leverhelse!

Gurkemeie Max: Din daglige dose med gurkemeie!

Gurkemeie er en plante som tilhører ingefærfamilien og er kjent for sin sterke antiinflammatoriske egenskap. Produktet Gurkemeie Max inneholder gurkemeie (curcumin), ingefær og bioperine (ekstrakt av sort pepper). Ingefær er en av verdens mest utbredte krydderplante, og er blant annet kjent for å bidra til å redusere betennelse i kroppen, styrke immunforsvaret og gi en smertelindrende effekt. Bioperine øker opptaket av curcumin og ingefær i kroppen. Noe som gir enda raskere og bedre virkning av kosttilskuddet!

Visste du at gurkemeiekrydder inneholder vanligvis rundt 3-5% curcumin, mens Gurkemeie Max som er laget av ekstrakt fra gurkemeieroten, inneholder hele 95% av det aktive virkestoffet. 

Gurkemeie har også vist seg å ha flere helsefordeler:


Ledd og helse:
Forskning viser at curcumin kan lindre smerter og betennelser i leddene som kommer av tilstanden osteoartritt. Osteoartritt er en vanlig form for leddgikt som oppstår når brusk i leddene gradvis brytes ned over tid, noe som kan føre til smerte, stivhet, hevelse og redusert bevegelighet i leddene.
En studie fra 2016 konkluderte med at curcumin er trygt å bruke og kan bidra til å lindre disse symptomene (“Journal of Medicinal Food” i 2016).

Styrker immunforsvaret
Gurkemeie inneholder mye lipopolysakkarid, som har soppdrepende, antivirale og antibakterielle egenskaper. Regelmessig inntak av gurkemeie kan derfor både styrke immunforsvaret, og lindre symptomer ved forkjølelse og influensa.

Tarmsykdom:
Flere studier har undersøkt bruken av curcumin for å behandle inflammatorisk tarmsykdom (IBD), inkludert ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. Disse studiene har vist lovende resultater når det gjelder curcumins potensielle antiinflammatoriske og beskyttende effekter på tarmslimhinnen hos personer med IBD (Clinical Gastroenterology and Hepatology 2006).

Kolesterol
En studie fant at curcumin kunne sammenlignes med et gitt legemiddel for å redusere oksidativt stress og betennelse ved behandling av høyt kolesterol hos mennesker. Gurkemeie senker kolesterolet og bryter ned fett, og vil dermed bidra til å redusere risikoen for hjerterelaterte sykdommer.

En annen studie indikerte at curcumin kan bidra til å forbedre hjertehelsen ved å redusere betennelse og oksidasjon (The American Journal of Cardiology).

Fordøyelse:
Curcumin har vist seg å stimulere galleblæren til å produsere og utskille mer galle, noe som kan forbedre nedbrytningen og absorpsjonen av fettstoffer i tynntarmen. Dette kan være spesielt nyttig for personer med fordøyelsesproblemer som skyldes nedsatt galleproduksjon eller utilstrekkelig gallesekresjon. (Digestive Diseases and Sciences).