De 5 beste helserådene for deg!

1042

Vi kan vel alle bli litt lei av maset om hva som er bra for oss og ikke. Følger du disse fem helserådene, har du i alle fall et godt grunnlag.

1. Ha et sunt kosthold

Å ha et sunt og variert kosthold vil gi mange helsegevinster. Lag gjerne mat fra bunnen av og se etter nøkkelhullsmerket når du handler. Unngå ferdigmat med mye fett, salt og sukker. Menn har i større grad et fetere kosthold enn kvinner, og får i seg en større mengde enn det som er anbefalt av Helsedirektoratet. Et dårlig kosthold er et uheldig utgangspunkt for en god helse og et aktivt liv.

2. Fem om dagen

Nordmenn generelt er for dårlige til å spise frukt og grønnsaker. Dette er synd, da det er en enkel måte å få i seg næringsnyttige vitaminer på.
I følge en studie kan det å spise mer frukt og friske grønnsaker, nøtter og olivenolje gi god effekt på de mentale ferdighetene uansett alder. La det derfor ble en vane å ta en porsjon frukt og/eller grønt sammen med hvert måltid. En porsjon tilsvarer 100 gram, og kan for eksempel være en liten skål salat, en gulrot eller en middels stor frukt. Jo mer du varierer mellom frukt- og grønnsakssortene, jo sunnere er det.

3. Vær i fysisk aktivitet!

Ønsker du å unngå en stadig økende midje eller dårlig kondisjon, er det beste rådet å begynne med en eller annen form for trening. Vitenskapelige undersøkelser viser at trening har en positiv effekt på kroppen vår. Trening reduserer blant annet angst, forbedrer humøret og motvirker depresjon. Et av de enkleste rådene er å begynne å gå eller sykle til jobben, gå av bussen en holdeplass for tidlig eller ta trappen.

Økt fysisk aktivitet bedrer helsa.

4. Spis fisk to til tre ganger i uken

Det er også viktig med mye fisk og sjømat i kostholdet. De sunne fettsyrene vil bidra til å ta vare på kroppen og hjernen. Laks er blant annet utrolig sunt, og det kommer fra det høye omega 3 innholdet denne fisken har. I tillegg viser studier at fiskeprotein fra laks vil gi økt sukkertoleranse og kolesterolverdiene vil stabilisere seg. Fiskeproteinet vil nemlig bidra til å senke blodtrykk og reduserer risiko for diabetes.

Spis derfor fisk til middag to til tre ganger i uka.
Hvis du ikke klarer å få i deg nok fisk via kostholdet, vil et kosttilskudd være et godt supplement.

5. Slutt å røyke

Røyking skader helsen din og kan gi deg alvorlige sykdommer. De mest alvorlige sykdommene som kan forårsakes av røyking er hjerte- og karsykdom, kols og lungekreft. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​All røyking medfører helserisiko. Også dersom du bare røyker av og til. Det er individuelt hvor mye som skal til før man tar skade av det og det finnes heller ingen sikker nedre grense.

Å slutte å røyke er bra for deg og kroppen din!