Dette er grunnen til at du blir syk når du tar ferie!

700

Mange opplever at med én gang de begynner å roe ned inn mot ferien, går kroppen i mot dem og sykdom eller forkjølelse kommer.

Stress

Arbeidslivet kan ofte være stressende. Når man er stresset øker stresshormonene i kroppen. I det vi tar ferie, slapper kroppen av og immunforsvaret kan bli svekket. Dette kan gjøre det lettere for sykdomsfremkallende bakterier eller virus å angripe kroppen. Den danske forskeren på immunsystemet, Jan Pravsgaard Christensen, forteller at det stresset vi bærer i hverdagen holder sykdommen i sjakk. Det beste rådet for å unngå å bli syk er derfor å trappe ned gradvis og unngå altfor mye stress rett før ferien.

Endringer i rutiner

Når du er på ferie, endrer vi ofte kostholdet, søvnmønsteret og andre vaner. Dette kan påvirke kroppens immunsystem og gjøre deg mer sårbar for sykdom.

Økt kontakt med mennesker


Under ferier tilbringer du mer tid med andre mennesker, enten det er familie, venner eller andre reisende. Dette øker sjansen for å bli eksponert for smittsomme sykdommer. Man er eksempelvis mindre utsatt om man drar på hytta enn om man setter seg på et fly og drar til et annet land. Spesielt lange flyreiser, kan utsette deg for ulike mikrober og øke risikoen for å pådra deg sykdommer. Når kroppen slipper ned beskyttelsen og hvis man reiser til steder med et annet smittepress, øker dermed faren for å plukke opp et virus.

Råd for å holde seg frisk


For å redusere risikoen for å bli syk under ferien, er det viktig å ta vare på helsen din selv når du slapper av. Dette inkluderer å opprettholde sunne vaner, spise næringsrik mat, få nok søvn og ta nødvendige forholdsregler for å unngå smittsomme sykdommer, som håndvask og vaksinasjoner.