Sliter du med mange søvnløse netter? Prøv disse ni geniale triksene!

1947

Det kan være mye rart som gjør at man ikke får sove om natten, men uansett årsak blir resultatet det samme. Uten tilstrekkelig søvn blir vi slitne, ufokusert og kanskje til og med gretne.

Men uansett hva det er som holder deg våken om natten, vil et av de ni tipsene nedenfor helt sikkert gjøre det mye enklere å sovne!

Ta et varmt bad
Når man tar seg et varmt bad, øker kroppstemperaturen, og man føler seg døsig. Når man reiser seg fra badekaret når man er ferdig med å bade, kjøles kroppen ned ganske fort, noe som også bidrar til at man føler seg søvnig.

Sett en fast leggetid – og hold deg til den
Ofte kan det være fristende å være oppe litt ekstra, fordi man gjerne vil få med seg én episode til av favoritt TV-serien sin eller lignende. Men en ujevn døgnrytme kan medføre søvnvansker. Hvis du har muligheten til å legge deg på omtrent samme klokkeslett hver dag, vil kroppen etter hvert justere seg etter dette, noe som gjør det enklere både å sovne og stå opp.

Slå av elektroniske gadgets
Melatonin, også kjent som søvnhormonet spiller en vitkig rolle for søvnkvaliteten vår. Melatonin skilles ut i epifysen, en struktur dypt inne i hjernen. Utskillingen starter når mørket kommer frem og er på sitt høyeste midt på natten. På dagtid kan man nesten ikke påvise melatonin hos mennesker siden nivået synker kraftig ved skarpt lys gjennom øyet. 

Når lys treffer netthinnen i øyet, reduseres kroppens produksjon av melatonin. Hvis du har øynene klistret til mobilen, datamaskinen eller TV-en helt til du skal legge deg om kvelden, kan det derfor bli svært vanskelig å sove. Legg fra deg alt av elektronikk en time eller to før leggetid, slik at kroppen rekker å produsere rikelig med melatonin.
Melatonin fåes også nå i kosttilskudd som behandling for søvn- og døgnrytmeforstyrrelser.

Ikke drikk kaffe på ettermiddagen
Koffein kan forbli i kroppen i opptil 10 timer, og holder deg våken på grunn av sin stimulerende effekt. Hvis du har problemer med å sove kan det derfor være lurt å kutte ned på koffeininntaket. Husk at det ikke bare er kaffe som inneholder koffein. Te, brus og til og med sjokolader kan inneholde koffein.

Ikke spis et stort måltid før du legger deg
Mange opplever at de føler seg søvnige etter store, tunge måltider, men det er ikke nødvendigvis lurt å spise mye rett før man tar kveld. Kroppens fordøyelsessystem får mye å jobbe med, noe som kan påvirke nattesøvnen negativt. Spis det siste måltidet senest to timer før du skal legge deg.

Gjem klokken
Når man først begynner å få problemer med å sove, er det fort gjort å havne i en ond sirkel. Mange blir liggende våkne fordi de ligger å tenker på at de ikke får sove – og konsekvensene som kommer påfølgende dag. Mange våkner også flere ganger iløpet av natten og føler at de må sjekke klokken. Gjør deg selv en tjeneste og legg vekkerklokken, eller mobiltelefonen din, et stykke unna sengen når du legger deg – men ikke så langt unna at du ikke hører alarmen om morgenen!

Sov med sokker på
Å sove med sokker på er kanskje ikke det mest behagelige man kan gjøre, men det kan faktisk gjøre det enklere å sovne. Forskning har vist at akkurat i det man er i ferd med å sovne, sender kroppen ekstra mye blod til armene og føttene, for å fordele varme fra kjernen og ut til endene. Hvis du har på deg et par sokker, sørger du for at blodcellene utvider seg, som fører til økt blodstrøm – som igjen gjør det enklere å sovne.

Drikk kamillete
Kamillete har lenge blitt brukt mot søvnproblemer på grunn av sine dypt avslappende effekter. Ifølge forskning fra American Chemical Society, kan kamillete knyttes til økning i kroppens produksjon av glycin, som slapper av nerver og virker mildt beroligende.

Pust!

Hvordan du puster kan være avgjørende for kvaliteten på søvnen du får. Det finnes en teknikk som kalles 4-7-8, som Dr. Michelle Gordon – grunnleggeren av Northern Westchester Surgical Associates – mener kan hjelpe deg å sovne fortere. Alt du trenger å gjøre er å plassere tungen inntil baksiden av fortennene dine, og puste i følgende mønster:

Pust inn gjennom nesen i 4 sekunder, hold pusten i 7 sekunder, og pust rolig ut gjennom munnen i 8 sekunder.

Denne teknikken skal føre mer oksygen til det parasympatiske nervesystemet, og virke beroligende på kroppen.

Anbefalt produkt:

Somnax inneholder også:

Rosenrot
Rosenrort blir ofte brukt mot stress.

Lavendelolje og sitronmelisseolje
Lavendelolje og sitronmelisse har tradisjonelt blitt brukt i naturmedisin som beroligende, avslappende og søvnfremmende.

B-vitaminer
Somnax inneholder vitamin B1, B2, B3, B5, B6 og B12. Disse har en rekke funksjoner i kroppen, blant annet knyttet til nervesystemet og energiomsetning.

Du kan lese mer om Somnax, og bestille en gratis prøvepakke her >>