Derfor trenger kroppen vitamin B3

1265

Vitamin B3 finnes i en rekke matvarer og har flere viktige oppgaver i kroppen.

Vitamin B3, også kalt niacin, er et vannløselig B-vitamin som er spesielt viktig for energiomsetningen i kroppen. Vitaminet er viktig når mat omdannes til energi og når fett dannes. Niacin er også viktig for å holde huden sunn og frisk.

Kilder til vitamin B3

Det finnes flere naturlige kilder til vitamin B3, men det kan også inntas som kosttilskudd for de som ønsker det. Den anbefalte dagsdosen er på 15 milligram for kvinner og 19 milligram for menn. For ammende, gravide og barn finnes det andre anbefalinger. Kroppen kan også selv danne niacin fra aminosyren tryptofan, men det er likevel behov for at vitaminet inngår som en del av kostholdet.

Naturlige kilder:

  • Belgfrukter
  • Grønne grønnsaker
  • Mel og kornprodukter
  • Fisk og kjøtt

Mangel på vitamin B3

Siden så mange forskjellige matvarer inneholder niacin, er mangel på vitaminet sjeldent i Norge. Unntaket er særlig utsatte grupper som svært alkoholiserte personer og personer med et svært ensidig kosthold. I noen tilfeller kan B3-mangel likevel forekomme, da ofte i kombinasjon med mangel på andre B-vitaminer.

Mangel kan gi ulike symptomer. Det kan blant annet føre til pellagra. Pellagra (fra italiensk: pelle = hud, agra = ru) er en hudsykdom som blant annet kan gi ru hud, utslett, brunpigmentering, kvalme og diaré. Andre symptomer som også kan forekomme i forbindelse med B3-mangel:

  • Diaré
  • Dårlig appetitt
  • Dårlig hukommelse
  • Søvnløshet
  • Irritasjon