Visste du dette om Vitamin E?

1156

Vitamin E er kjent som en kraftig antioksidant som bidrar til å beskytte cellene i kroppen mot oksidativt stress. Oksidativt stress oppstår som en reaksjon på en ubalanse mellom antioksidanter og frie radikaler i kroppen. Frie radikaler kan være skadelig for celler og vev hvis det blir for mye av det, og derfor er det nødvendig med antioksidanter i kroppen.

Styrker immunsystemet

Vitamin E er et fettløselig vitamin som lagres i leveren og kroppens fettvev. Gjennom forskning har man funnet ut at vitamin E stimulerer kroppens immunsystem og hemmer blodets evne til å koagulere (størkne). Enkelte undersøkelser kan tyde på at store mengder kan redusere risikoen for blodpropp i hjertet. Dette på grunn av vitaminets evne til å hindre oksidering av kolesterol i blodet.

Hvor i kosten finnes vitamin E?

Vitamin E tas opp i den delen av tynntarmen som er nærmest magesekken. Normalt vil kun ca 30% av all vitamin E du spiser taes opp. Dette blir lagret i kroppen, hovedsaklig i kroppens fettvev og i tillegg i celleoverflater samt i fettmolekyler i blodet.

Vitaminet finnes i flere vanlige matvarer og gode kilder kan være følgende:

 • Helkornprodukter
 • Avokado, rød paprika
 • Eggeplomme
 • Fet fisk
 • Tran
 • Nøtter

Hva skjer med Vitamin E i maten ved tilberedning?

Vitamin E oksideres lett. Det vil si at vi taper mye av vitaminet ved oppvarming og kontakt med lys og luft. Det ødelegges også raskt ved dypfrysing. Dermed vil friske eller lite bearbeidete matvarer ha høyest innhold av vitamin E.

Ettersom vitamin E finnes i mange matvarer som er vanlig å spise i Norge, spiller tapet av vitaminet ved matlaging liten praktisk rolle for de aller fleste.

Mangel og inntak

E-vitamin-mangel er sjeldent, men kan likevel forekomme hos grupper som er mer utsatt. Symptomer på mangel kan vise seg gjennom nevrologiske forandringer som blant annet ustø gange. Forgiftning som følge av for høyt inntak av dette vitaminet er også sjeldent. Skulle det likevel skje, kan dette gi symptomer som diaré, luftsmerter og kvalme.

Anbefalt daglig inntak er som følger:

 • Kvinner (10 år+): 8-10 mg
 • Menn (10 år+): 7-8 mg
 • Barn (under 10 år): 3-6 mg
 • Gravide: 10 mg
 • Ammende: 11 mg

Anbefalt inntak for kvinner, menn og barn vil kunne variere avhengig av alder.

Les også: