Disse 7 tipsene øker søvnkvaliteten betraktelig!

1329

Å få seg en god natts søvn er minst like viktig som å spise sunt og mosjonere. Hvis kroppen ikke får nok søvn kan det ha store, negative innvirkninger på både fysisk og psykisk velvære.

Mangel på søvn kan føre til vektøkning, samt øke risikoen for sykdom både hos barn og voksne. Hvis du har problemer med å sove og ikke vet helt hvorfor, kan du gå gjennom denne listen og prøve disse smarte tipsene:

Eksponér deg selv for mer lys på dagtid
Kroppen har en slags innebygd klokke kjent som den cirkadiske rytmen. Den påvirker hjernen, kroppen og hormoner, og hjelper deg å holde deg våken når du skal være våken, og forteller kroppen når det er på tide å sove. Mye sollys på dagtid bidrar til å holde rytmen sunn. Det gjør at du får mer energi på dagtid, samtidig som nattens søvnkvalitet øker.

Hvis du har søvnproblemer kan det altså hjelpe å eksponere seg selv for mye lys på dagtid, helst naturlig lys.

Eksponér deg selv for mindre lys på kveldstid
Selv om mye lys på dagtid kan være fordelaktig for en god natts søvn, kan for mye lys på kvelden ha motsatt effekt. Når kroppen eksponeres for mye lys, reduseres produksjonen av melatonin, et hormon som virker avslappende og øker søvnkvalitet. Blått lys, som det kommer mye av fra bl.a. mobiltelefoner o.l., er den største søvntyven.

Unngå bruk av mobiltelefon, nettbrett, PC og TV en god stund før du skal legge deg, minst 1-2 timer.

Ikke drikk koffein sent på dagen
Koffein er et svært utbredt oppkvikkende middel, som kan øke fokus, gi mer energi og bedre prestasjoner. Men hvis man inntar koffein for sent på dagen, kan det fort bli vanskelig å sove. Koffein er sentralstimulerende og kan derfor hindre kroppen i å slappe av.

Legg deg og stå opp til faste tider
Kroppens cirkadiske rytme virker som en loop, og retter seg etter solens opp- og nedgang. Å legge seg og stå opp til faste tider kan hjelpe til med å stabilisere denne loopen, noe som kan gi økt søvnkvalitet. Etter en stund blir kroppen vant til mønsteret, og det blir enklere både å stå opp og sovne.

Ta melatonintilskudd
Som nevnt tidligere i artikkelen, er melatonin er hormon som virker avslappende og søvninduserende. Hvis du sliter med å sove kan det derfor være verdt et forsøk å prøve et kosttilskudd med melatonin. Det kan hende at kroppen din rett og slett ikke produserer nok melatonin til å gi deg god nok søvn, og dermed kan et tilskudd være til hjelp. Melatonin fåes nå i kosttilskudd – som Somnax!

Ikke drikk alkohol
Selv om mange opplever at noen enheter alkohol gjør at de slokner lettere, blir søvnkvaliteten betraktelig redusert av å ha alkohol i blodet. Alkohol kan forårsake søvnapné, snorking eller ujevne søvnmønster, og er også kjent for å forstyrre kroppens naturlige produksjon av melatonin.

Unngå derfor å drikke alkohol før leggetid, og sørg alltid for å drikke mye vann når du først drikker alkohol.

Ikke spis sent på kvelden
Å spise kort tid før man legger seg kan ha en negativ effekt på søvnkvalitet, samt kroppens produksjon av melatonin og veksthormoner. Sørg derfor for at du ikke spiser kveldsmat senere enn 1-2 timer før du skal legge deg, og ikke spis store måltider.

Søvn spiller som sagt en stor rolle i både fysisk og psykisk helse. Man gjør seg selv en stor tjeneste ved å sette seg inn i hva som gir bedre søvnkvalitet, og hva man bør unngå å gjøre.