Unngå rygg og nakke problemer ved å sove riktig!

2326

Din sovestilling kan gi deg rygg- og nakkesmerter. Derfor har sovestillingen din en større betydning for helsa enn du kanskje var klar over. Det er ikke lett å bestemme seg for hvordan man skal ligge når man sover. Og de fleste av oss skifter stilling flere ganger underveis. Her har du den beste sovestillingen for din kropp – og stillingene du bør unngå:

Best på ryggen

Å sove på ryggen er det mest gunstige. Dette er en nøytral og utstrakt stilling som gjør at ryggsøylen, nakken og hodet blir minst utsatt for smertefulle trykkbelastninger. I tillegg reduseres muligheten for sure oppstøt, siden hodet gjerne ligger litt høyere enn resten av kroppen. Ryggsoving skal også være gunstig mot rynker, fordi man puster helt fritt og fordi ansiktet ikke ligger i press. En myk pute kan være en fordel, slik at hodet ditt får støtte uten å bli presset høyt opp. Ulempen med ryggsoving er at den gir større risiko for snorking.

På siden

Dette er den nest beste sovestillingen. Da ligger man med rett ryggrad, noe som reduserer mulighetene for smerter i øvre del av kroppen. Med en god madrass kan du fint sove på siden uten å verken belaste ryggraden eller nakken for mye. I følge forskning skiller hjernen og musklene ut avfallsstoffer fra kroppen bedre ved å ligge på siden. Da er det større sjans for å våkne uthvilt og med mindre risiko for å utvikle demenssykdommer.

Det er også litt forskjell på om du sover på høyre eller venstre side. Ligger du på venstre side, er det økt risiko for å oppleve halsbrann fordi magen presser på inngangen til magesekken. På høyre side skjer ikke dette, men da øker trykket på lever, lunge og mage.
Gravide bør prøve å sove på venstre side, da dette vil være det beste for blodsirkulasjonen.

Fosterstilling

Fosterstillingen er en litt verre sovestilling. Da kan nakke og rygg bli utsatt for smertefulle belastninger. Står du opp med leddsmerter, kan forklaringen være at du har sovet med knærne høyt trukket opp og haken gjemt i brystet. Prøv i hvert fall å unngå alt for mye krum rygg i fosterstilling. Ekspertenes råd er å strekke seg ut litt, noe som også er bedre for pust og søvnkvalitet.

På magen

Å sove på magen er den verste sovestillingen, selv om den er effektivt mot snorking. Det å sove på magen gjør det nemlig vanskelig å innta en nøytral og avslappende posisjon for ryggsøylen. Press på ledd og muskler kan irritere nerver og gi smerte, nummenhet og kribling når du står opp. Derfor er ikke dette en sovestilling å anbefale for noen som har antydning til kink i nakke/rygg.

Vi er forskjellig

Det er viktig å huske på at vi mennesker er forskjellige og at disse rådene slett ikke gjelder for alle. Problemer med feil liggestilling kan variere mye i forhold til hvordan vi er skrudd sammen. Men det er viktig å bemerke seg at både nakke og rygg kan få problemer hvis liggestillingen ikke er optimal. Og generelt er soving på mage å fraråde.

Det er også viktig å vite at stivhet og stølhet om morgenen kan ha psykiske årsaker. Forskning viser at første del av natta er den viktigste for kroppens cellerestituering.

Stress og grubling når man går til sengs kan også gjøre det vanskeligere å sovne, noe som igjen kan gi deg fysiske utslag i form av en verkende kropp som ikke er uthvilt når man våkner.

Generelle tips:

Sengen

Hvis du lider av dårlig rygg, hofter eller kne er det viktig at du velger den rette sengen fordi den kan ha avgjørende betydning for deg. Det er først og fremst viktig at selve sengen er stabil. Sengen bør være minst 90 cm bred og 20 cm lenger enn deg. Dersom du du har problemer med hofter, kne eller rygg er det også viktig at sengen er høy nok, som gjør at den er lettere å re opp og enklere å komme seg inn og ut av.

Madrassen

Når man ligger på ryggen bør man kunne presse en hånd inn under korsryggen og merke et jevnt trykk på hele baksiden av kroppen. Om hæler og bak synker ned, er dette et tegn på at madrassen er for myk.

Dynen

Dynen skal holde personen passe varm, ha en god passform og godt fyll. Fyllet er det første man skal se etter da dyner fylles med ulikt materiale. Fiberdyner er de billigste, og de er også lette å vaske. I tillegg er de allergivennlige da dun og fjær kan skape problemer for allergikere. På den negative siden kan fiberdyner være mindre isolerende og puste dårlig. Dundyner er en veldig lett variant, noe som kan ha en positiv innvirkning på søvnen. Den holder også veldig godt på varmen og derfor er en dundyne spesielt god å ha om vinteren. 

Man bør også være oppmerksom på dynens lengde. Tommelfingerregelen er at dynen alltid skal være 30 centimeter lengre enn ens egen høyde.

Puten

Hvis man sover mest på siden er en høy pute å anbefale, da vil nakken ikke belastes så mye. Jo mer bredskuldret man er desto høyere pute har man behov for. Derfor vil menn generelt sett ha bruk for høyere puter enn kvinner.

Hvis man sover mest på ryggen bør man ha en lavere pute. En lav pute gir nemlig mest støtte til nakken dersom man ligger på ryggen. Det gjør det lettere å slappe av, og ryggsøylen vil bli naturlig utstrakt.

Sover man ofte på magen bør man bruke en tynn pute eller ingen pute i det hele tatt.