Dette hjelper mot irritabel tarmsyndrom (IBS)

8853

Irritabel tarm er en tarmlidelse og rammer trolig rundt én av ti i Norge. Det er heller ikke alle som oppsøker lege for disse plagene.

De vanligste symptomene er magesmerter, diare, forstoppelse og luftplager. De som har IBS faller vanligvis inn under en av tre kategorier:

 • IBS med diare
 • IBS med forstoppelse
 • IBS som veksler mellom diare og forstoppelse.

Irritabel tarmsyndrom er vanligvis et livslangt problem og det kan være svært frustrerende å leve med det. Det finnes dessverre ingen kur mot IBS, men diettendringer kan ofte bidra til å kontrollere symptomene.

Behandling av irritabel tarmsyndrom (IBS)

Milde tegn og symptomer kan ofte kontrolleres ved å håndtere stress og ved å gjøre noen få endringer i kosthold og livsstil. Prøv å:

 • Unngå mat som utløser symptomene dine
 • Spis fiberrike matvarer
 • Drikk rikelig med væske
 • Tren regelmessig
 • Få nok søvn

I løpet av de siste to tiårene har det skjedd en vesentlig utvikling innen behandlingen av irritabel tarm (IBS). Nyere forskning viser nemlig at rundt to tredeler av de IBS-rammede blir bedre ved å følge en lav-FODMAP-diett.

FODMAP står for fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler. Dette er tungt fordøyelige karbohydrater som i liten grad tas opp av tynntarmen. Disse karbohydratene kan gi økt ubehag og symptomer hos personer med IBS.

I denne gruppa stoffer finner vi:

 • Fruktose (fruktsukker), som finnes i honning og mange typer frukt
 • Fruktaner, som finnes i hvete, rug og løk
 • Galaktaner, som finnes i bønner og linser
 • Polyoler, som finnes i kunstige søtningsstoffer som ender på –ol
 • Laktose (melkesukker), som finnes i mange melkeprodukter

Mennesker med normal fordøyelse tåler FODMAP godt, og mange matvarer med høyt innhold av FODMAP er sunne og bør inngå i et normalt kosthold. Men siden disse stoffene kan gi økt symptomer hos mennesker med IBS, vil en såkalt FODMAP-redusert diett være med på å redusere fordøyelsesplagene.

Eksempler på mat med mye FODMAP:

Hvete, rug, inulin (tilsetningsstoff i alt fra yoghurt til brød), høyfruktose maissirup, epler, pærer, aprikos, plommer, vannmelon og mange andre frukter, eplejuice, pærejuice, fruktsukker, honning, cashewnøtter, pistasjnøtter, artisjokk, bønner, linser, blomkål, kål, løk, hvitløk, sukkererter, sopp, melkeprodukter med mye laktose, kunstige søtningsmidler som ender på –ol, som sorbitol og mannitol

Eksempler på mat med lite FODMAP:

Havre, bokhvete, ris, poteter, bananer, druer, jordbær, blåbær, sitrusfrukter, kiwi, peanøtter, valnøtter, gulrøtter, tomater, agurk, auberginer, salat, rød paprika, stagselleri, spinat, squash, gulost, smør og laktosereduserte melkeprodukter.

Utfordringer

Det kan være vanskelig å følge en lav-FODMAP-diett, og kuren kan medføre andre utfordringer som for eksempel feilernæring.

FODMAP-stoffene er føde for bakterier i tarmen. Ved å kutte ut flere av disse stoffene, kan det endre tarmfloraen din. Noe forskning tyder på at behandlingen kan gi en fattigere tarmflora, og vi vet lite om langtidseffekten av slike endringer i kostholdet.

Personer med IBS vil også reagere forskjellig på en slik lav-FODMAP-diett. Noen blir helt bra, noen opplever en bedring, mens andre opplever liten eller ingen bedring av å kutte ut FODMAP fra kosten. I sjeldne tilfeller kan enkelte oppleve å bli verre.

Det er imidlertid mye som gjenstår når det gjelder forskning på mat og irritabel tarm. Vi vet for eksempel lite om mekanismene som gjør at noen mennesker reagerer på FODMAP-er, mens andre ikke gjør det. Det er dermed vanskelig å forutsi hvordan denne dietten virker for hver enkelt.

Hvis problemene dine er moderate eller alvorlige, kan legen din gi råd eller henvise deg til en spesialist på fordøyelsessystemet (gastroenterolog). Langtidseffekten av lav-FODMAP-diett er ikke kjent.
Så merker man ikke effekt av dietten etter en tid bør den avsluttes.

Generelle tips og råd:

 • Kontakt lege for en konsultasjon ved mage- tarmsymptomer som vedvarer over tid for å utelukke andre sykdomstilstander. En lege kan se på mulighetene for symptomlindrende medikamenter eller henvise deg til spesialist for utredning.
 • Veiledning/diett bør fokusere på individuell tilpasning for å sikre tilstrekkelig inntak av næringsstoffer.
 • Fysisk aktivitet kan bidra til å lindre plagene og reduserer stress. Trening stimulerer til normale sammentrekninger i tarmene, og kan derfor hjelpe deg til å føle deg bedre.
 • Et regelmessig liv med jevnlige måltider, lite stress og nok søvn kan bedre symptombildet.
 • Et kosttilskudd for magen, som inneholder kalsium kan bidra til fordøyelsesenzymenes normale funksjon.

Magimax er et helsekostprodukt som kombinerer alle de kjente naturlige virkestoffene som har vist seg å ha en god effekt på fordøyelsen. Leverandøren melder om mange positive tilbakemeldinger fra norske kunder som har begynt med produktet.

Magimax kan med sine virkestoffer, hyllebær, fennikel, ryllik og kalsium bidra til å hjelpe mot flere av de vanligste mageproblemene folk plages med i dag. Mange som har slitt med luft i magen, sure oppstøt eller løs mage, har fått hjelp etter at de begynte med Magimax.

Prøv Magimax i 30 dager til halv pris!