Sover du dårlig om natten? Sjekk om det kan være på grunn av noen av disse 12 punktene!

2281

En god natts søvn er helt vesentlig for at kropp og sinn skal fungere optimalt. Derfor er det fryktelig frustrerende å ligge lys våken og vri seg i sengen. Ikke bare er det irriterende – det gjør morgendagen så mye tyngre.

Her får du en liste over de mest vanlige årsakene til søvnmangel. Forhåpentligvis vil den hjelpe deg å identifisere problemet, slik at du kan få den søvnen du trenger og fortjener.

Temperatur

Hvis det er for varmt eller for kaldt på soverommet, kan det for bli ubehagelig. Dette er en vanlig årsak til at folk ikke får sove godt. Den optimale temperaturen for søvn er rundt 18 grader celsius.

Trening

Selv om trening på de aller fleste måter er bra for deg, bør du ikke trene like før du skal legge deg. Mosjon øker pulsen, noe som gjør det vanskelig å slappe av. Sørg alltid for at du har minst 2-3 timer å slappe av på etter treningen, før leggetid.

Timeplan

Kroppen din trenger en timeplan den kan følge. Det betyr ikke nødvendigvis at du skal gjøre alt til nøyaktig samme klokkeslett hver dag, men du bør han faste rutiner på når du skal legge deg, våkne og slappe av. Unngå å være våken til sent på kvelden i helgene, og ikke sov til langt ut på ettermiddagen selv om du har fri.

Lys

Lyset kan også være en avgjørende faktor for søvnkvaliteten. Og det gjelder ikke bare på soverommet når du skal legge deg. Mye lys reduserer kroppens produksjon av melatonin, et hormon som styrer tretthetsfølelsen. Ved å dempe belysningen en time eller to før du skal ta kveld, kan du øke produksjonen av melatonin, som fører til at du føler deg trettere.

Lyd

Det er ingen hemmelighet at lyder kan forstyrre nattesøvnen. Støy holder hjernen stimulert, og gjør det veldig vanskelig for den å slappe av – noe som logisk nok fører til søvnvansker. Hvis du bor i en stor by eller ved en travel gate bør du vurdere å investere i ørepropper.

Senga er for soving

Hvis du ofte gjør andre ting enn å sove i sengen, kan det hende at hjernen din begynner å assosiere sengen med nettopp det – andre ting. Det er ingenting galt med å ligge i sengen å lese en bok før man legger seg, men unngå å gjøre ting som du ellers ikke ville ha gjort i sengen – som for eksempel jobbe, se film eller spise.

For mye koffein

Siden de fleste som drikker koffein gjør det for å føle seg kvikkere, er det ingen stor hemmelighet at for mye koffein kan gjøre det vanskelig å sove. Men husk at kaffe ikke er den eneste kilden til koffein. Te, sjokolade og en rekke andre mat- og drikkevarer inneholder også koffein.

Du tvinger deg selv

Hvis du legger deg uten at du egentlig er trøtt, kan du få store problemer. Mange velger å legge seg selv om de føler seg lysvåken, i håp om at senga vil gjøre de trettere – men det fungerer sjeldent.

Hvis du ikke sovner innen 20 minutter, bør du stå opp og gjøre noe annet. Slapp av, les en bok – men hold deg unna alt av skjermer (TV, PC, mobil, nettbrett etc.).

Alkohol

Alkohol gjør kanskje at du sovner lettere, men det påvirker søvnkvaliteten negativt. Det er derfor ingen god idé å ta seg en drink eller et glass vin rett før leggetid.

Ubehagelig sovestilling

Hvis du sovner i en ubehagelig liggestilling, sier det seg selv at du ikke kommer til å føle deg spesielt bra neste dag. Uansett om du sover alene eller med noen, vil en dårlig stilling være en påkjenning for kroppen. Sørg for at du ligger godt og at hele kroppen slapper godt av og ikke anstrenger seg.

Sliter du fremdeles med søvnproblemer?
Prøv helsekostproduktet Somnax.
Tusenvis av nordmenn har fått hjelp med sine søvnproblemer.
Prøv selv, akkurat nå gir de ut gratis prøvepakker HER.