Kroppen trenger vitamin B12

1502

Vitamin B12 er et vitamin med flere viktige funksjoner i kroppen.

Vitamin B12 er et av de tolv vannløselige B-vitaminene og er en viktig del av flere prosesser i kroppen. Siden kroppen vår ikke lager dette vitaminet selv, må vi få i oss dette vitaminet via kostholdet. B12 er blant annet viktig for nervesystemets normale funksjon og for produksjon av blodceller. Vitaminet er også viktig for at kroppen skal kunne produsere arvestoffet DNA og for at noen typer proteiner skal fungere som normalt. Opptaket av vitamin B12 skjer hovedsakelig i nederste del av tynntarmen.

Kilder til vitamin B12

Naturlige hovedkilder til vitamin B12 er animalske produkter. Vitaminet finnes ikke i planter og grønnsaker, men det finnes i gjærekstrakt.

Kilder til B12:

 • Fisk
 • Egg
 • Gjærekstrakt
 • Ost
 • Melk
 • Kjøtt

Mangel på vitamin B12

De fleste får i seg nok B12 via kostholdet og mangel på dette vitaminet er ikke så utbredt i Norge. Men dessverre finnes det noen personer som av ulike årsaker får i seg for lite av dette vitaminet. Dette kan for eksempel komme av mangelfullt kosthold eller at tarmen av ulike årsaker ikke klarer å ta til seg vitaminet. Siden vitamin B12 er viktig for produksjon av DNA i cellene våre kan en mangeltilstand påvirke svært mange forskjellige organer i kroppen, men særlig utsatt er celler som deler seg ofte, slik som blodceller.

Noen personer kan ha en større risiko for å utvikle B12-mangel enn andre:

 • Personer over 60 år
 • Personer med Crohns eller Cøliaki
 • Personer som har hatt en mage- eller tarmoperasjon
 • Veganere og vegetarianere

Vegetarkost

Veganere og vegetarianere har veganske eller vegetariansk kosthold og har ingen eller færre matprodukter produsert fra dyr. Vegetarkost kan ha positive helseeffekter og er forbundet med blant annet lavere risiko for en rekke sykdommer. Men man må være klar over at det også kan medføre mangeltilstander, slik som mangel på vitamin B12.

Det er hovedsakelig fra kjøtt, fisk, meieriprodukter og egg, vi får i oss vitamin B12. Man kan finne mindre mengder i vegetabilske matvarer og melkesyregjærede grønnsaker, men dette er ofte i så små mengder at det ikke dekker opp kroppens behov.

Personer som har vegankost, og dermed ikke spiser noen animalske produkter, anbefales å ta tilskudd av vitamin B12. Dette kan man gjøre i form av kosttilskudd eller ved å kjøpe matvarer som er tilsatt vitamin B12.

For lite/mangel

Mangel på B12 kan være vanskelig å oppdage tidlig siden symptomene er vage, særlig ved lett mangel. Ved mangel over lengre tid kan det føre til lav blodprosent. Symptomer på lav blodprosent kan blant annet være tretthet, tung pust og hjertebank. I tillegg kan B12-mangel over tid påvirke nervesystemet og gi ulike plager. Symptomene kan da være:

 • Gangvansker
 • Redusert leddsans og vibrasjonssans.
 • Ustøhet.
 • Redusert hukommelse
 • Nummenhet eller prikking i fingre eller tær
 • Depresjon

Gravide og ammende

Vitamin B12 er svært nødvendig for utviklingen av fosterets nervesystem og hjerne. I tillegg er dette vitaminet helt nødvendig for å danne nye røde blodceller.

Som nevnt tidligere bør vegetarianere være ekstra oppmerksomme på å få i seg nok vitamin B12, og veganere bør ta tilskudd under graviditet og amming.

Diagnostikk

Diagnosen vitamin B12-mangel stilles ved en blodprøve.

Behandling

Behandlingen på slik mangel er tilskudd, ofte i form av tabletter. Effekten av behandlingen følges opp med nye blodprøver. Det er viktig at man tar tilskuddet slik legen har anbefalt da ubehandlet vitamin B12-mangel kan gi alvorlige helseplager. 

Overforbruk

Overdoser av B12 ses svært sjeldent. Vitamin B12 er et vannløselig vitamin og overskuddet vil skilles ut. Ingen akutte bivirkninger er forbundet med inntak av store doser vitamin B12. Det er likevel lurt å holde seg til anbefalt døgndose, da reaksjoner ikke er utelukket.

Senior+ inneholder vitamin B12: