Dette gir deg en bedre høst og vintertid!

595

Har du en tendens til å bli mer nedstemt og få mindre energi på høsten? Det er du ikke alene om. Mange sliter med nedstemthet og lavere energinivå på denne tiden av året. Her er fem tips til hvordan du kan takle høsten bedre!

Selv om mange blir mer nedstemt og daffe på høsten, er det ikke slik at kulden og mangelen på dagslys automatisk utløser dette. Mangel på D-vitamin som et resultat av mindre sollys kan i noen tilfeller spille en rolle, men dette er noe som utvikler seg over tid.

For noen kan mørketiden fungere som en forsterkende faktor på ting man allerede er misfornøyd med, og slik føre til nedstemthet og mindre energi. Hos andre kan årsaken ligge i vinterdepresjon, som er en egen diagnose (sesongbetont depressiv lidelse).

Her er fem tips for å takle høsten:

1: Takle høsten med naturlig dagslys

Å være ute i dagslys kan både forbedre humøret og øke serotoninnivåene. Sørg derfor for å komme deg ut i dagslys, gjerne flere ganger i løpet av timene solen er oppe. Husk også å slippe rikelig med dagslys inn i hjemmet og på jobben.

2: Regelmessig fysisk aktivitet

Regelmessig fysisk aktivitet er både viktig og anbefalt av myndighetene. Trening kan øke endorfin- og serotoninnivåene i kroppen, og behandle mild til moderat depresjon like effektivt som antidepressiv medisinering. All aktivitet teller, men sørg for å legge inn økter noen dager i uka, enten det er en gåtur, hjemmetrening eller en økt på treningssenteret.

3: Sosialt samvær

Venner, familie og bekjente kan være til stor hjelp. Sosialt samvær er viktig og kan bidra til bedre humør. Sørg for å være sosial regelmessig, gjerne flere ganger i uken. Spør familie, venner og bekjente om de ønsker å treffes.

4: Unngå stress

I perioder kan hverdagen være stressende av ulike grunner. Finn årsaken til at du blir stresset, slik at du kan sette inn tiltak for å redusere stresset. Finn ut av hva som fungerer for deg: er det å se en serie, logge av sosiale medier eller å gå en tur?

5: Kosthold

Kostholdet er viktig for å fungere både psykisk og fysisk. Ikke minst kan det påvirke energinivået. Sørg for å få i deg sunn, variert og næringsrik mat. I vinterhalvåret er det også viktig å huske på D-vitamin, som man er anbefalt å ta et tilskudd av når sollyset blir mindre tilstede.