Problemer med å sove? Her er syv rare ting du kanskje ikke visste kunne forårsake søvnløshet!

2334

Søvnløshet er et svært utbredt problem, så sannsynligheten for at du selv har opplevd det på et eller annet tidspunkt i livet er ganske stor. Ulike undersøkelser fra forskjellige land viser at ca. 1 av 3 voksne har søvnproblemer av og til.

Dr. Jerald Simmons ved Comprehensive Sleep Medicine Associates i Houston forklarer at folk som sliter med å sove kan lide av sleep initiation insomni eller sleep maintenance insomni. Sleep initiation vil si at man har problemer med å sovne. De som lider av sleep maintenance derimot, plages av at de våkner flere ganger i løpet av natten.

Det kan være mange grunner til at man ikke får sove, og du kjenner helt sikkert til de mest åpenbare årsakene, som for eksempel stress, angst eller inntak av for mye koffein. Men det finnes også mange merkelige ting som kan forstyrre nattesøvnen. Som for eksempel:

Å pusse tennene med tannkrem med mintsmak

Studier har vist at peppermynte kan gi kroppen en oppkvikkende effekt, samtidig som undersøkelser gjort på peppermynteolje viser at det reduserer tretthet. Derfor kan det bli vanskeligere å sove etter at man har pusset tennene med en tannkrem med peppermynte i.

Å reise østover

Å reise fra Los Angeles i vest til New York i øst kan være en langt større påkjenning på søvnen enn det å reise motsatt vei. Årsaken er ifølge Dr. Simmons at man reiser til andre tidssoner. Det gjør man riktignok når man reiser vestover også, men når man reiser til en tidssone lenger øst er kroppen som regel ikke klar til å sove når det blir mørk.

Depresjon

Psykisk helse er også viktig når det det gjelder søvn. Depresjon kan riktignok gjøre det både tungt og vanskelig å komme seg opp av sengen, men søvnløshet er også et vanlig tegn på depresjon.

Rastløse bein

Dr. Simmons forteller at rastløse bein – en vanlig tilstand som gjør at folk får en ubehagelig følelse i beina – rammer ca. 10 prosent av befolkningen, hvorav 4 prosent rapporterer at det går utover søvnen. Den ubehagelige følelsen inntreffer ofte når man ligger i sengen, og den eneste måten å bli kvitt den på er å bevege beina.

Søvnapné

Mange tror at søvnapné gjør at folk sover overdrevent mye, men det viser seg altså å ha en sammenheng med søvnløshet.

«Når du ikke puster riktig når du sover, eller når du ligger i sengen, er du ikke komfortabel. Du slapper ikke av.» sier Dr. Simmons.

Hyppig urinering

Hyppig vannlating kan være et tegn på at noe er galt i kroppen din, men ofte er det rett og slett bare at man må tisse mye. Hvis du våkner 3-4 ganger iløpet av natten fordi du må på do, er det åpenbart at det går utover søvnkvaliteten.

Allergier – og allergimedisiner

Allergier kan også føre til søvnløshet. Dette er hovedsaklig fordi pusten din ikke er like god som den ellers er. Dessverre kan også noen typer allergimedisin forårsake søvnløshet. Sørg alltid for at soverommet ditt er rent og støvfritt, bytt på sengen ofte, og dusj før du legger deg.

Sliter du fremdeles med søvnproblemer?
Prøv helsekostproduktet Somnax
Tusenvis av nordmenn har fått hjelp med sine søvnproblemer.
Prøv selv, akkurat nå gir de ut gratis prøvepakker HER.