Disse 6 tipsene gjør garantert natten bedre!

984

En god natts søvn kan utgjøre forskjellen på en god og en dårlig dag. Søvn påvirker fysisk og psykisk helse, både direkte og indirekte. Derfor er det viktig å gjøre alt man kan for å få så god kvalitet på søvnen som mulig.

Hvor mye søvn man trenger varierer litt fra person til person, men hvis du følger de seks tipsene nedenfor, vil kvaliteten på søvnen din bedres.

Hold deg synkronisert med kroppens naturlige søvnsyklus
Å holde seg synkronisert med kroppens naturlige søvnsyklus, eller den cirkadiske rytmen som det også heter, er et av de beste tipsene for å sove bedre. Hvis du legger deg til samme tid hver kveld, og står opp på samme klokkeslett hver morgen, blir det enklere både å sovne og lettere å stå opp om morgenen. Det bidrar også til at syklusen holder seg så stabil som mulig, noe som øker søvnkvaliteten betraktelig.

Kontroller eksponering for lys
Søvnhormonet melatonin hjelper til med å regulere den cirkadiske rytmen. Når det er mørkt, øker kroppens produksjon av melatonin, noe som gjør deg søvnig. Hvis du eksponeres for mye lys, reduseres produksjonen og gjør det vanskeligere å sovne. Bruk av mobiltelefoner, datamaskiner og TV-er sent på kvelden kan derfor redusere søvnkvaliteten ganske mye.

Tren på dagtid
Folk som trener regelmessig sover stort sett bedre enn de som ikke trener, og føler seg generelt mindre søvnig og sliten på dagtid. Regelmessig mosjon motvirker symptomer på søvnløshet og søvnapné, samtidig som det øker mengden REM-søvn du får.

Tenk over hva du spiser og drikker
Kostholdet spiller en stor rolle i hvordan man sover, spesielt det man spiser de siste timene før man legger seg. Inntak av koffein og nikotin bør begrenses på ettermiddag- og kveldstid, da dette er stimulerende midler som gjør det vanskeligere å sove. Man bør også unngå alkohol, samt store måltider sent på kvelden. Ikke drikk for mye væske før leggetid, da det kan resultere i uønskede toalettbesøk iløpet av natten – som naturligvis forstyrrer nattesøvnen.

Stress ned og tøm hodet
Mange har problemer med å sove på grunn av stress, bekymringer eller angst. Hvis dette er et problem i ditt tilfelle, finnes det noen grep du kan ta for å roe ned. Sørg for å ta deg god tid til å slappe skikkelig av før du skal legge deg. Les gjerne en bok eller hør på avslappende musikk. Unngå mobiltelefoner og andre skjermer. Ta et varmt bad.

Forbedre miljøet du sover i
Det er ikke bare kropp og sinn man må tenke på når man skal forbedre søvnkvaliteten. Rommet man sover på spiller også en stor rolle. Gjør så godt du kan for å stenge ut støy fra naboer, trafikk og andre personer i huset. Sørg også for at rommet holder seg kjølig, men ikke for kaldt. De fleste sover best med rundt 18 grader på soverommet, med god ventilasjon. Pass også på at sengen, dynen og putene er rene og komfortable.