Disse 7 vitaminene gir en sunnere hjerne!

2185

Hjernen vår er det viktigste organet i menneskekroppen. Den er kroppens kommandosentral som styrer kompliserte prosesser i alle kroppens organer. Hjernen består av hele 60% fett og cellene trenger naturlig fett for å fornye seg, og opprettholde best mulig funksjon gjennom livet. Hjernens dagform vil påvirke både hvordan du føler deg og hvordan kroppen din fungerer. Inntar vi ikke de vitaminene og næringsstoffene hjernen trenger, vil vi gå tom for energi.

Både essensielle fettsyrer, fosfolipider og aminosyrer trengs for å vedlikeholde hjernecellene. Vitaminer og mineraler forbrukes når hjernecellene lager både signalstoff og celledeler. Råvarer til hjernecellenes produksjon er både fett, karbohydrater og proteiner. Et balansert kosthold med tilførsel av byggeklosser til hjernecellene vil gi dem det beste grunlaget for å gjøre en god jobb.

De fleste av oss vet ikke hvilke vitaminer hjernen vår trenger for å fungere ordentlig.
Her er 7 vitaminer som er viktig for en sunnere hjerne:

1) Betakaroten

I kroppen omdannes betakaroten til vitamin A og derfor heter det også provitamin A. Bidraget av betakaroten gir forbedret hukommelse og hindrer svekkelse av hjerneceller over tid. I tillegg vil det bidra til å opprettholde normale slimhinner, normal hud og normalt syn. Vitamin A hjelper også immunforsvaret og spiller en rolle i celledelingsprosessen.  

Kilder til betakaroten:

 • Gulrøtter
 • Søtpotet
 • Brokkoli
 • Spinat
 • Grønnkål
 • Nype
 • Melon
 • Papaya
 • Mango

2) Vitamin B1

Alle typer B-vitaminer er viktig for høy hjernefunksjon. Vitamin B1 er spesielt viktig, da dette vitaminet har en utrolig effekt for å forhindre hukommelsestap. Det reduserer også hjernealdring og er perfekt for å endre humøret til mennesker som lider av depresjon.

Kilder til vitamin B1:

 • Storfekjøtt
 • Kylling
 • Svinekjøtt
 • Fisk
 • Nøtter
 • Fullkornsprodukter
 • Frukt og grønnsaker

3) Vitamin B6

Vitamin B6 er et av de viktigste vitaminene for hjernen. Dette vitaminet trengs for å lage signalstoffer, slik at hjernecellene kan kommunisere med hverandre.
B6 bidrar til produksjonen av nevrotransmittere som dopamin, adrenalin, noradrenalin, GABA og acetylkolin. Disse nevrotransmitterne har ansvaret for å overføre signaler som nevronene produserer.

 • Dopamin forbindes med lystsenteret i hjernen vår. Det har derfor stor effekt på humøret vårt.
 • Adrenalin og noradrenalin knyttes til varslingssystemet og spiller en rolle i forhold til angst.
 • GABA regulerer smerte og hjelper til med å redusere stress og angst.
 • Acetylkolin tar del i hukommelsesprossessen.

Vitamin B6 bidrar også med opptak av B12, som er et utrolig viktig vitamin for kognitiv utvikling. Vitamin B6-underskudd kan føre til problemer som depresjon. Det har også en effekt på generelle emosjonelle ubalanser, i tillegg til at det påvirker søvnen vår.

Kilder til vitamin B6:

 • Kjøtt (kalkun, kylling, lammekjøtt, storfekjøtt, svinekjøtt)
 • Fisk og sjømat
 • Grønne bladgrønnsaker
 • Linser
 • Paprika
 • Ris
 • Poteter
 • Solsikkefrø

4) Vitamin B9

Vitamin B9, også kalt folat (folinsyre), virker sammen med B6 og B12 for å hjelpe til med produksjonen av røde blodceller. Dette vitaminet bidrar også til å akselerere oksygenering, noe som er bra for hjernen din. I tillegg til de andre B-vitaminene vil også B6 bidra til dannelsen av de forskjellige nevrotransmitterne.

Kilder til vitamin B9:

 • Nøtter og frø
 • Egg
 • Grove kornprodukter
 • Bønner
 • Linser
 • Grønne bladgrønnsaker (spinat/salat)
 • Brokkoli
 • Rosenkål
 • Asparges
 • Frukt som bananer, appelsiner, melon og avokado

5) Vitamin B12

B12 fullfører B-vitamin gruppen som er essensiell for å opprettholde god hjernefunskjon. B12 er det viktigste av dem alle. Det hjelper til i dannelsen av celler og fettsyrer. Det er også viktig i syntesen av ulike substanser og er tett sammenkoblet med kortidshukommelsen vår. Vitamin B12-underskudd fører til hukommelsestap, treg tankegang og en negativ endring i humøret. Flere forskere kobler underskudd av B12 med sykdommer som Alzheimers.

Kilder til vitamin B12:

 • Kjøtt (storfekjøtt, kylling, kalkun)
 • Laks
 • Ørret
 • Muslinger
 • Hvete
 • Egg
 • Meieriprodukter (blant annet ost og yoghurt)

6) Vitamin C

Vitamin C er en kraftig antioksidant. Den beskytter hjernen mot oksiderende stress og de prosessene som svekkes med alderen. Vitaminet spiller en stor rolle i å forhindre sykdommer som blant annet Parkinson, Alzheimers og andre former av demens. Vitaminet vil også bidra med opptakelsen av jern. Jern er blant annet viktig for hukommelsen og fokuset vårt.

Kilder til vitamin C:

 • Sitrusfrukt
 • Appelsin
 • Nyper og nypeekstrakt
 • Paprika
 • Kiwi
 • Brokkoli
 • Blomkål
 • Nypoteter
 • Kålrot
 • Jordbær

7) Andre vitaminer

Det er flere vitaminer som er viktige for god hjernefunksjon.

 • Vitamin D: Ifølge flere studier, hjelper det med sykdommer som multippel sklerose og noen depresjonsvanskeligheter.
 • Vitamin K: Bedrer læring og hukommelsen. Folk som lider av Alzheimers har også en tendens til å ha et underskudd av K-vitamin.
 • Vitamin E: Er en kraftig antioksidant som beskytter kroppen mot skadelige radikaler. Vitaminet vil altså beskytte cellene mot oksidativt stress. I tillegg vil det stimulere til å styrke kroppens immunsystem.
 • Omega-3-fettsyrer: Bidrar til en smidig membran og bedrer kontakten mellom nervecellene i hjernen. Omega-3 er altså viktig for hjernens struktur og funksjon.