Hvorfor får jeg ikke sove? Her er de 6 VANLIGSTE årsakene til søvnløshet!

1956

Det kan være mange forskjellige grunner til at man ikke får til å sove når man legger hodet ned på puta.

Det kan være fryktelig frustrerende å ikke få den hvilen kroppen trenger, og derfor har vi laget en liste over de seks mest vanlige årsakene til søvnløshet – og hvordan du blir kvitt problemet!

Det rumler i magen
Mange er redde for å spise sent om kvelden, i frykt for at de skal legge på seg. Men å sove på tom mage kan ha en langt mer negativ effekt på kroppen. Det går utover kvaliteten på søvnen, og når kroppen ikke får nok søvn, reduserer den metabolske funksjoner. Det kan føre til at muskelmasse brytes ned. Ifølge noen studier kan det å sove på tom mage bremse ned kroppens evne til å gjøre om proteiner til muskler.

Den beste løsningen på dette problemet er å spise nok iløpet av dagen, slik at du ikke blir sulten rett før du legger deg. Unngå tunge måltider de siste to timene før du tar kveld. Spis heller mange små, sunne måltider jevnt gjennom dagen.

Alkohol i blodet

Selv om alkohol i utgangspunktet er sløvende og kan gjøre deg trøtt, forstyrrer det den naturlige REM-syklusen. Dermed får du lavere kvalitet på søvnen, og du føler deg mer sliten enn opplagt neste dag.

Løsningen er ganske enkelt å ikke drikke alkohol. Men hvis du først tar deg noen glass vi, sørg for å holde deg til bare et par. Og sørg for at du drikker mye vann.

Tankekjør når hodet treffer puta
Mange sliter med at de begynner å overtenke så fort de legger seg i sengen. Dette kan føre til at man føler angst og uro, noe som gjør det svært vanskelig å sove.

Prøv å roe ned tankene med meditasjon eller andre beroligende pusteøvelser. Hvis det ikke hjelper kan du prøve å skrive ned tankene dine på et ark.

Rommet ditt gløder konstant

Etter en lang og travel dag kan det være fristende å legge seg i sengen med Netflix og en god film eller serie. Samtidig har man gjerne mobiltelefonen ved siden av seg, som man titter litt på av og til. Dette er ikke bra for nattesøvnen.

Lys, både kunstig og naturlig, lurer hjernen til å redusere produksjonen av melatonin – kroppens søvnhormon.

Prøv å unngå alt av skjermer og display i minst en time før du legger deg. Prøv heller å lese eller lytte til en lydbok.

Partneren din snorker

Snorking kan virkelig bli et stort problem i et forhold. Studier har vist at de som har en snorkende partner i gjennomsnitt kan miste én times søvn hver natt.

Det første skrittet du må ta her er å fortelle samboeren din at snorkingen holder deg våken. Så kan dere forhåpentligvis komme frem til en løsning sammen. Det finnes mange ulike produkter mot snorking, som for eksempel nesesprayer, nesestrips og puter som skal forhindre snorking.

DU snorker

Har partneren din klaget på at du snorker høylytt? Eller har du noen gang vekket deg selv med din egen snorking? Årsaken til søvnløsheten din kan være at du har søvnapné. Det riktignok være vanskelig å fastslå om man har det eller ikke, da symptomene bare er fremtredende når man sover.

Spør partneren din om hjelp til å løse problemet og prøv ulike produkter mot snorking. Bestill gjerne en time hos en søvnspesialist hvis ingen av de virker.