Spiser du spinat vil du få disse 10 helsefordelene!

2000

Spinat er en svært næringsrik bladgrønnsak. Veldig få grønnsaker gir oss en så god kilde av viktige mineraler, vitaminer og næringsstoffer som spinat gjør. I tillegg kan spinat gi deg mer energi, forsterke immunsystemet, forebygge kreft og hjertesykdom, senke høyt blodtrykk og stilne sultfølelsen.

Spinat er en plantebasert kilde til mange viktige næringsstoffer. Den er kanskje mest kjent for sitt høye innhold av jern og klorofyll (viktig for blodet). I tillegg til dette inneholder spinat høye konsentrasjoner av vitamin A, C, E, K, B6 og folat. Du får også i deg magnesium, kobber, kalium, kalsium, protein, antioksidanter og kostfiber ved å spise spinat.

Spinat er med andre ord litt av en mirakelplante.

10 dokumenterte helsefordeler med spinat:

1. Vitaminbombe

Spinat inneholder som nevnt mange vitaminer.

En liten porsjon spinat (2,5 desiliter), inneholder blant annet over 50 prosent av anbefalt daglig inntak av vitamin A. En vanlig porsjon spinat tilsvarer like mye C-vitamin som om du spiser en appelsin. C-vitamin holder huden frisk og rynkefri, styrker immunforsvaret og øker jernopptaket.

2. Styrker hukommelsen

Hjernen vår betrakter spinat som essensiell og ekstremt viktig. Den inneholder mineraler som folat (folsyre), så vel som vitamin A, B6 og ulike antioksidanter som bidrar til å forhindre nedbryting av de nevrotiske og kognitive funksjonene. I tillegg er kaliumet i spinat veldig nyttig for å øke blodstrømmen til hjernen. Dette maksimerer de grunnleggende prosessene som hukommelse og konsentrasjon.

3. Gunstig for synet

Spinat er en flott kilde til betakaroten, lutein og xanthene. Disse er de tre typene av antioksidanter som er fordelaktig for synet ditt. En annen grunn til denne fordelen er dens store innhold av vitamin A. Dette vil hjelpe mot kløende øyne og andre plager som betennelser eller irritasjoner fra allergier.

4. Muskeltstyrken øker

Ønsker du å gå ned i vekt eller holde vekten stabil, bør du spise spinat hver dag. Tilsett det i salater, i grønnsakssmoothier og middager. Spinat inneholder et element, kjent som Co.Q102. Dette er en type antioksidant som bidrar til å styrke musklene dine ved å nære dem med blod rikt på oksygen og gode mineraler som vil garantere deres motstand. I tillegg vil nitratene i spinat øke muskelstyrken din. Muskelstyrke og muskelfunksjon avhenger av kroppens kalsiumnivå, og nitrater bidrar til å øke dette. Når du spiser mer nitraner, vil altså muskelstyrken øke tilsvarende. Spinat gjør deg altså sterkere.

5. Forbedrer forbrenningen din

Alle ernæringsfysiologer anbefaler å inkludere spinat i kostholdet. Mengden med protein som finnes i spinat er imponerende. Det er enkelt å fordøye og har en veldig positiv effekt på forbrenningen din. Den indre energien som spinat tilfører oss, stimulerer alle våre systemer så de kan fungere optimalt. Samtidig er spinat en mettende matvare, som gjør den ideell når man prøver å gå ned i vekt.

6. Styrker og opprettholder immunsystemet

Spinat har en sterk, positiv effekt på immunsystemet og det er særlig antioksidantene i spinat som bidrar til å styrke immunforsvaret. Spinat styrker kroppens sener og gjør leddene sterke. I tillegg vil du oppleve en positiv effekt på tarmfloraen og fordøyelsessystemet. Ved å spise spinat vil du kunne holde influensa og forkjølelse på avstand og være bedre rustet til å stå imot alvorlig sykdom. Du hjelper immunforsvaret ditt med å beskytte og ta vare på kroppen og det på en helt naturlig måte, simpelt hen ved å inkludere spinat i kostholdet ditt.

7. Bidrar til å forebygge kreft

Spinat er en av ti grønnsaker forskerne anbefaler deg å spise for å forebygge kreft. Du har derfor god grunn til å spise spinat hver dag. Flere studier har vist at regelmessig inntak av spinat forebygger kreft. Forskere knytter denne effekten til den mangfoldige næringssammensetningen i spinat. Både vitaminene, fettsyrene og antioksidantene har nemlig en kreftforebyggende effekt. Folaten i spinat hjelper kroppen med å reparere skadd DNA og betakaroten har kreftforebyggende egenskaper. Siden spinat inneholder utallige vitaminer vil også disse beskytte kroppen fra å utvikle kreftceller. De blokkerer frie radikaler og karsinogener. Karsinogener er en kreftfremkallende substans. Spinat har altså egenskaper som forhindrer kreftceller fra å utvikle seg.

8. Forhindrer aterosklerose

Aterosklerose er forårsaket av herdingen av arteriene. Denne stille, men alvorlige sykdommen er en av befolkningens største fiender. Ved å spise spinat regelmessig vil vi få fordelene av et pigment som heter lutein. Dette er nyttig for å forhindre tilfeller av aterosklerose, hjerteinfarkt, og cerebralvaskulære sykdommer. Takket være lutein, kan vi redusere kolesterolet og fettlagrene i blodkarene våre.

9. Hjelper mot høyt blodtrykk

Høyt blodtrykk kan være et resultat av mange ulike livsstilsutfordringer. En rekke næringsstoffer og virkestoffer i spinat kan derimot hjelpe å regulere blodtrykket. Kalium, magnesium og folat kan blant annet redusere blodtrykket ditt. Som nevnt inneholder spinat samtlige av disse!

Kalium hjelper kroppen din med å skille ut natrium via urinen, magnesium regulerer blodgjennomstrømmingen, og folat bryter ned skadelige aminosyrer som kan skade blodårene.

10. Bra for hud og hår

Spinat har fantastiske effekter på hud og hår. Huden er et levende organ og trenger stadig næringsstoffer og fuktighet. Både vitamin A, C, E og K er viktige vitaminer for myk og pen hud. Spinat inneholder B-vitamin som bidrar til å beskytte huden din fra de skadelige uv-strålene. Uv-stråling medfører solskader, hudkreft og tidlig aldring av huden. Antioksidantene i spinat vil bidra til å forhindre rynker og aldrende hud.

Spis spinat en gang om dagen

Spinat er en allsidig bladgrønnsak som kan brukes i matlaging. Det er mange ulike måter å tilberede spinat på. Spinat kan for eksempel spises rå, dampes, forvelles, stekes i panne, eller kokes.

Lasagne med spinat

Spinat har mange interessante fordeler. Det er derfor verdt å legge i litt anstrengelse og bruke litt fantasi for å spise det en gang om dagen.

Selv kun en liten håndfull er nok til å få utallige helsefordeler.
Så hva venter du på?